Vin&Sprit: svartspriten vår största konkurrent

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Statliga Vin&Sprit håller med försäljningssuccén Absolut Vodka på att bli ett av världens största spritbolag. Men på hemmaplan talas om dubbelmoral och höjs krav om utförsäljning. Samtidigt hotas jobben i Sundsvallsfabriken. ”Svartspriten har blivit vår största konkurrent”, säger spritjättens VD Peter Lagerblad.

I en stor intervju i nya numret av Accent (nr 8/2001) berättar Lagerblad att även om företaget framgångsrikt klarat avregleringen i samband med EU-inträdet och drar in mycket till statskassan så är han bekymrad över den stora svartmarknaden.
”Oregistrerad alkohol och svartsprit är nu vår största konkurrent. Mot den bakgrunden är den aviserade skattesänkningen med fem kronor på vin ett steg i rätt riktning. Men det måste till ytterligare sänkningar av både vin- och spritskatt för att möta de stegvis ökande införselkvoterna”, säger Peter Lagerblad till tidningen.

Vin&Sprit ökade ifjol antalet anställda från 800 till över 1400, men det är inte i Sverige som jobben skapas utan genom uppköp utomlands. Under 1990-talet har anläggningarna i Årsta och Falkenberg lagts ner som en följd av avregleringen. Lagerblad anser att Sundsvallsfabriken, där ett hundratal anställda idag arbetar med vin- och sprittappning, också på sikt är hotad om man inte får bukt med den illegala marknaden.

Däremot snurrar anläggningarna i Skåne, där all Absolut Vodka tillverkas, som aldrig förr. Ifjol såldes över 65 miljoner liter Absolut (två av tre flaskor säljs i Nordamerika) som därmed är den näst största premiumvodkan i världen. Nu har Vin&Sprit utökat produktionskapaciteten till 100 miljoner liter per år.

Även om Vin&Sprit är en vinstmaskin (1,4 miljarder kronor i vinst ifjol) så anser många att det är dubbelmoral av staten att med aggressiv marknadsföring sälja alkohol globalt, och samtidigt mana till återhållsamhet på hemmaplan. Statsminister Göran Persson avfärdade kraven på privatisering i somras och varnade för att det kunde leda till en brutalare alkoholmarknad.
Men frågan är inte död. Bland andra nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, de borgerliga partierna och miljöpartiet vill på sikt se en utförsäljning – vilket kunde ge flera tiotals miljarder i intäkter.
”Bara räntan på miljardintäkterna vid en försäljning skulle bli betydligt högre än den avkastning staten idag får av bolaget”, säger Åke Sandström, centerns representant i näringsutskottet, till Accent.

Läs mer i Drugnews:
Statsministern: ingen utförsäljning av Vin & Sprit
Vin&Sprit säkrar globala spritdistributionen
”Staten bör sälja ut Vin&Sprit”

Etiketter:

Annonser