Fyra ton kat beslagtogs i Belgien

2001-10-05 16:26 (Drugnews/LL-SL)
LIÈGE/GÖTEBORG Fyra ton av växtdrogen kat har beslagtagits vid den belgiska flygplatsen Liège-Bierset i en last snittblommor från Kenya som skulle fraktas vidare med lastbil till Nederländerna och sannolikt Storbritannien.

Det kommer inte varje dag flyg från Kenya till Liège, så tullen fattade misstankar och upprättade kontroller längs den vidare fraktvägen med lastbilar mot staden Maastricht. De två bilar som innehöll största delen av lasten stoppades före gränsen. Förarna släpptes efter förhör då de inte misstänks för att ha känt till den narkotikaklassade delen av lasten.

Slutdestinationen för den ena lastbilen var angiven som Maastricht och för den andra som Schiphol, där Amsterdams flygplats ligger. Men utredarna säger sig vara säkra på att dessa två städer bara var etapper på narkotikans väg vidare.

Tidigare smugglades kat ofta till Europa via Tyskland och Storbritannien. Men sedan de flesta EU-länder idag narkotikaklassat drogen (dock ej ännu Storbritannien) sker transporterna idag ofta via Holland. Smuggelnätet är flexibelt och logistiskt välutvecklat då drogens färskhet och rushalt bara några dagar efter skörd börjar avta.

I Norden har beslagen av växtdrogen kat (khat) ökat senare år. Svensk tull fångade ifjol över 1,8 ton kat, men mångdubbelt mer kommer in. Göteborg har blivit viktig smugglingscentral för den centralstimulerande drogen som främst tuggas av östafrikanska invandrare. Omkring 700 kilo kat har beslagtagits på Västkusten vid ett tiotal beslag sedan i somras. Men ingen katsmugglare har dömts för grovt narkotikabrott i Sverige sedan drogen narkotikaklassades här 1989 eftersom riktgränsen är hög, 400 kilo kat.

• Läs mer om växtdrogen kat i Drugnews drogfakta.

Etiketter:

Annonser