Unik långtidsstudie av metadonpatienter

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Dödlighet, missbruk och kriminalitet minskar bland de missbrukare som deltar i metadonbehandling. Det visar Socialstyrelsens långtidsuppföljning bland 261 opiatmissbrukare som följts i genomsnitt i nio år. Men många avbröt behandlingen och en tredjedel avled.

De medverkande (192 män och 69 kvinnor) skrevs in på något av landets fyra metadonprogram 1989-1991 och har följts i en unik studie.
Även om de opiatmissbrukare (främst heroin) som följt behandlingsformen haft en mer positiv utveckling än de som avbrutit eller inte deltagit visar långtidsuppföljningens resultat knappast en succé för läkemedelsinriktad missbruksbehandling:

• 26 procent av dem kvarstod i behandling under hela perioden och bara elva personer anses ha blivit helt rehabiliterade från sitt missbruk. Opiatmissbrukare med även alkoholproblem stannade i mindre utsträckning kvar i metadonbehandlingen.

• Dödligheten var hög (87 personer avled under kontrollperioden, en tredjedel av hela gruppen), men var ändå lägre under metadonbehandlingen än för utskrivna och bland andra intravenösa missbrukare. De flesta avled i hiv/aids eller narkomani.

• Kriminalitet är vanligt förekommande i gruppen. 69 procent begick brott under metadonbehandlingen (stöld, narkotikabrott mm), medan mer än nio av tio varit kriminella de tre närmaste åren före inskrivningen.

• De i programmet behövde avsevärt mindre slutenvård än de ofrivilligt utskrivna patienterna.

Studien har gjorts på regeringens uppdrag för att tillsammans med den nyligen presenterade SBU-rapporten (”Behandling av alkohol- och narkotikaproblem”) utgöra underlag för att utforma riktlinjer för farmakologisk behandling.

FAKTA/metadon: Metadon är ett syntetiskt ersättningsmedel för opiater för att minska suget och underlätta för ett drogfritt liv för en mycket svårbehandlad grupp grava narkomaner. Många är heroinmissbrukare.
Metadonbehandlingen är kontroversiell och effekterna omdiskuterade. Behandlingen är dyr och blir för en majoritet av patienterna livslång.
För ett par år sedan utvidgades antalet platser till maximalt 800 patienter samtidigt vid programmen i Uppsala, Stockholm, Malmö och Lund, men omkring 150 platser är lediga.

Läs mer i Drugnews:
Svensk missbrukarvård dyr och ineffektiv
Metadonmottagning förbereds i Göteborg
Ökad dödlighet bland heroinister i Malmö
”Lyckat test med nytt medel mot heroinmissbruk” 328
Metadonprogram utvidgas till max 800 patienter 323

Etiketter:

Annonser