Austria Tabaks tobaksfester förbjuds

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Tobaksbolaget Austria Tabak förbjuds av Marknadsdomstolen att tills vidare fortsätta marknadsföra sina cigaretter genom de kontroversiell tobaksfesterna för ungdomar. Till det interimistiska förbudet kopplas ett vite på 400 000 kronor.

”Det är ett ovanligt högt belopp. Vi har följt Konsumentombudsmannens begäran om ett synnerligen högt vite”, säger Paul Katai, handläggare vid Marknadsdomstolen, till Tobaksfakta.

Att förbudet är interimistiskt innebär att det gäller till en slutlig dom i tobaksfestmålet avkunnas avdomstolen. För att det preliminära beslutet ska ändras krävs att helt nya fakta kommer fram, enligt handläggaren.

Det var KO som nyligen stämde tobaksbolaget för att bryta mot tobakslagens bestämmelser om måttfullhet och ej påträngande annonsering. Fler av Austria Tabaks fester där cigaretter delats ut och paket sålts för fem kronor har anmälts. Bland annat tvingades tobaksbolaget ändra inbjudningskorten som var försedda med cigarettmärken. Men de kontroversiella festerna som arrangerats i hela landet under ett års tid har fortgått.

Läs mer i Drugnews:
KO stämmer Austria Tabak för tobaksfesterna
Austria Tabak anmäld för ny tobaksfest för unga
Lokala protester stoppade cigarettfest

Etiketter:

Annonser