Bristande tillsyn av barnavård i bolagsform

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM/SKURUP Utsatta omhändertagna barn och tonåringar placeras allt oftare på privata barnhem, sk HVB-hem. Men kontrollen brister av dessa ofta i bolagsform drivna hem – larm om övergrepp, drogmissbruk och misskötsel av resurser når sällan fram. Två av tre av landets länsstyrelser anser själva att de brister i tillsyn.

Oanmälda tillsynsbesök på HVB-hemmen (hem för vård eller boende) förekommer nästan aldrig, enligt en enkät och granskning som Sveriges Radios samhällsredaktion gjort.

Missförhållanden i ett HVB-hem i skånska Skurup upptäcktes först sedan den alkoholiserade föreståndarens företag gått i konkurs. Han hade bland annat använt de avgifter kommuner betalat för tonårsplaceringarna till krogbesök.
”Under tiden jag bodde på Solbogården gjorde vi 24 bilinbrott. Vi hade en massa knark och stöldgods på våra rum utan att personalen märkte nått”, berättar en flicka som var 14 år när hon kom dit.

Barnen kommer ofta från familjer där drogmissbruk eller psykiska problem förekommer. Kommunernas socialtjänst har allt svårare att hitta familjehem och fosterfamiljer för de omhändertagna barnen och vänder sig – tvärtemot samhällets intentioner – därför ofta till de privata HVB-hemmen.
Dessa drivs ofta med vinstintresse och har inte alltid utbildad personal.

Socialminister Lars Engqvist kommenterade på onsdagen uppgifterna i radion:
”Klassklyftorna har ökat och resurserna har minskat för kommunernas socialtjänst och länsstyrelser det senaste decenniet”.
”Vi väntar ett par utredningar som förhoppningsvis kan ge svar på varför placeringarna av unga ökar och tillsynen brustit. Det kan bli tal om att skärpa reglerna för att förbättra tillsynen”, sade socialministern.

Läs mer i Drugnews:
”Behandlingshemmet såg ut som en knarkarkvart”

Etiketter:

Annonser