Belönad för orädd journalistik mot droger

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Expressen-reportern Britta Svensson får Svenska Carnegieinstitutets journalistpris och stipendiet på 25 000 kronor för sina orädda krönikor mot knarkliberalismen. Hon är just hemkommen från en reportageresa från Holland. ”Det enda som står emot en legalisering av cannabis i EU är den svenska restriktiva hållningen”, säger hon till Drugnews.

Hon ska nu i artiklar skildra ekonomin kring den halvlegala statligt accepterade haschhandeln i Holland som årligen omsätter 4,3 miljarder kronor och sysselsätter omkring 100 000 personer. Och hon har givetvis besökt de omtalade coffee-shopen som trots namnet bara tillhandahåller cannabisprodukter.
”Efter tre dagar i Amsterdam mår jag illa av en rökpuff” skrev hon i en Expressen-krönika i helgen. Det är för sina skarpa krönikor och ett begynnande skönlitterärt författarskap – i våras utkom ungdomsromanen Lucia i svart – som hon på måndagen erhöll journalistpriset.

Britta Svensson, 46 år, uppväxt utanför Borås, kom efter några år som musikskribent och nöjesreporter till kvällstidningen Expressen 1984 där hon sedan dess arbetat som utrikeskorrespondent, inrikesreporter och krönikör.
Hennes intresse för drogproblematik har funnits länge, men accentuerade vid den stora ecstasyhärvan i början av 1990-talet i Solna då hon läste den 2500 sidorna långa förundersökningen och rapporterade från rättegången.
”Det som på fasaden hade beskrivits som att polisen jagade dansande ungdomar visade sig dölja grov narkotikabrottslighet och mänsklig misär”, berättar Britta Svensson som även skrev krönika om en förlorad generation.

Hon följde även FN-konferensen om narkotika i New York 1998 och uppmärksammade de svenska höjdare som hakade på och skrev under drogliberalen George Soros protestbrev mot FN:s narkotikapolitik.

I flera krönikor har hon stuckit ut hakan och ofta ifrågasatt knarkliberala budskap. Budskap som numer återfinns även på hennes egen tidnings ledarsidor där målet det narkotikafria samhället ifrågasätts och man vill avkriminalisera knarkmissbruket – en totalomvändning från tidigare chefredaktören Bo Strömstedts forna antinarkotikakampanjer.
”En tidigare grundbult att vi är emot droger verkar inte gälla där längre. Det är inget jag gillar och har tyvärr inte diskuterats på tidningen”, säger Britta Svensson.

Hon för själv på hemmaplan gärna drogdiskussioner med sina båda döttrar, 11 och 14 år, och går på skolans informationsmöten.
”Man bör vara öppen och lyssna på de unga, men det är viktigt att berätta för dem var jag själv står”, säger hon.

• Vad ska du göra med prispengarna då?
”Det blir nog en skidresa till fjällen på sportlovet för familjen. För hör och häpna, mina döttrar har inte sett riktig snö tidigare”, svarar den glad pristagaren.

Fotnot: Britta Svenssson får priset från Svenska Carnegieinstitutet för ”orädda och sakkunniga krönikor mot narkotikaliberalismen samt ett begynnande skönlitterärt författarskap kring angelägna frågor”, enligt motiveringen.

Läs mer i Drugnews:
Prisad för bevakning av förortens drogproblem

Etiketter:

Annonser