Flera missbrukare som nekats vård har avlidit

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Flera missbrukare har avlidit i väntan på vårdutredningar eller sedan de nekats behandlingsplats av kommuner. ”Vi har varit på åtskilliga begravningar”, säger Bosse Eriksson, föreståndare på LP-stiftelsen i Stockholm, till tidningen Nya Dagen. Han känner till minst sju dödsfall de senaste två åren.
• Nu blir dödsfallen riksdagsfråga.

Under 1990-talet har kommuner i valet av missbrukarvård allt mer övergått att välja den billigare öppenvården nära hemorten istället för dyrare behandling på institutioner och behandlingshem.
Kommuners balansgång mellan att hålla strama budgetar och att rädda liv har ibland fått tragiska konsekvenser.

KOMMUNERNAS MISSBRUKSVÅRD
I november ifjol vårdades 3 200 personer frivilligt på behandlingshem, samtidigt som 11 400 missbrukare fanns i öppenvården, enligt Socialstyrelsens statistik. Missbrukarvården kostar kommunerna cirka 3,7 miljarder kronor om året. 55 procent går till den dyrare institutionsvården och 45 procent till öppenvården).

Nya Dagen rapporterar bland annat om en 39-årig alkoholist i Sundsvall som ville ha hjälp vid ett LP-behandlingshem som drivs på kristen grund. Men kommunens socialtjänst vägrade betala för vården. För tre veckor sedan avled mannen i blödande magsår till följd av sitt alkoholmissbruk.
Bosse Eriksson på LP-verksamheten i Stockholmsområdet vet om flera andra drogmissbrukare som avlidit i väntan på vårdplats. Det rör sig om överdoser, självmord och att kroppen inte orkat längre.
”Åtskilliga av de som dött skulle ha kunnat räddas om det funnits en mer positiv inställning från socialförvaltningen”, säger Bosse Eriksson till tidningen.
Tre av dem hade ansökt om behandlingsplats, men fått nej av kommunen. Fyra andra hade vänt sig till socialtjänsten för att få komma till LP:s behandling, men gett upp när de inte känt sig tagna på allvar.

Moderata socialborgarrådet i Stockholm Kristina Axén Olin uppger att hon inte tidigare hört om LP-verksamhetens uppgifter och reagerar starkt.
”Så här får det absolut inte vara. Ingen ska behöva dö i väntan på vård. Självklart ska människor som är i behov beredas hjälp, och helst i den vård som de själva vill ha”, säger hon till Nya Dagen.

Kristdemokraten Chatrine Pålsson i riksdagens socialutskott ser dödsfallen bland missbrukare som en väckarklocka och ska ta upp frågan i riksdagen om vilka åtgärder som måste vidtas med adress socialminister Lars Engqvist.

”Det ska vara svårt att missbruka, men lätt att få hjälp” har socialministern – som putsar på den narkotikaproposition som läggs inom kort – flera gånger sagt.

Läs mer i Drugnews:
Svensk missbrukarvård dyr och ineffektiv
Socialtjänst friad efter missbrukares död

Etiketter:

Annonser