Nu ska knarket stoppas på krogarna

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Narkotika flödar på krogarna i huvudstaden – både bland gäster och personal. I en enkät bland 446 restauranganställda på 60 Stockholmskrogar så hade 82 procent senaste halvåret sett narkotikapåverkade gäster och över hälften själva blivit erbjudna narkotika. Men det finns vilja till förändring. På restaurang Clara tillämpas nolltolerans och misstänkta narkotikabrott rapporteras till polisen.

90 gäster greps på några få månader på restaurangen i city, vilket är 120 av dem som greps för narkotikabrott i Stockholms län samma period. Totalt greps 167 personer i länet för brott på krogar.
”Vi hittar folk som tagit narkotika, vi punktmarkerar dem och ser till så att polisen kommer”, säger Johan Mattsson, specialutbildad ordningsvakt på Clara för att kunna upptäcka och hantera narkotikapåverkade gäster, till Dagens Nyheter.
Han understryker att restaurangen inte idag har färre gäster efter insatserna mot illegala droger.

Det är det s k STAD-projektet som gjort enkäten bland de restauranganställda där det även framgår att hela 60 procent själva har prövat narkotika, flera av dem många gånger. Projektet syftar till att få en sundare krogmiljö med exempelvis utbildning av vakter och restaurangpersonal – främst när det gäller alkohol, men nu ska även krafttag tas mot narkotikan.
Krogen kallas ibland av polisen för de kriminellas vardagsrum. Samtidigt utpekas den som en rekryteringsbas för nya missbrukare.

I veckan samlades bland andra krögare, poliser, ordningsvakter och myndighetsfolk för att tala om resultatet av studien. Man var överens om problembilden, men tyckte även att det finns en positiv vilja bland krogpersonalen till förändring.
74 procent av de tillfrågade tycker att drogpåverkade gäster ska avvisas och 63 procent håller med om att narkotikamissbruk ska vara olagligt. Krogpersonalen tycker det är bra att det finns poliser på krogen, men att de är för få och att samarbete måste bli bättre.

Läs mer i Drugnews:
Polisen skeptisk till kommunala knarkspanare
Krogsanerare avslöjade fylleslag

Etiketter:

Annonser