RNS: stoppa cannabislegalisering inom EU

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Svenska regeringen måste mer aktivt internationellt, främst inom EU, slåss för en restriktiv narkotikapolitik och att FN:s narkotikakonventioner upprätthålls. Det kräver Riksförbundet narkotikafritt samhälle, RNS, som i helgen haft sin kongress. Förbundet oroas särskilt över nya legaliseringsförsök av cannabis i Storbritannien.

Flera EU-länder på kontinenten har liberaliserat synen på hasch och marijuana. Nu håller cannabisbutiker enligt holländskt mönster på att öppnas i även Storbritannien. Även inrikesministern i Labourregeringen stöder en uppmjukning av lagen om cannabis och vill nedklassifiera drogen i straffskalan.
Statsminister Göran Persson bör uppmana premiärminister Tony Blair att se till att Storbritannien – ett resmål för många svenska ungdomar – inte legaliserar cannabis, vilket det i praktiken blir fråga om ifall cannabisbutiker tillåts etablera sig, menar RNS.

Förbundet beslutade på kongressen bland annat att intensivare bevaka narkotikafrågan inom EU, fortsätta antidrogprojekt i Ryssland och Vitryssland och att på ett år på hemmaplan försöka fördubbla antalet medlemmar som idag sjunkit till cirka 5 000 personer.

Invigningstalare på kongressen som hölls på Fryshuset i Stockholm var regeringens nyutsedda narkotikasamordnare Björn Fries. Han betonade att det nu gäller att genomföra den nyss antagna narkotikaplanen och uppmanade särskilt landets kommuner till ökad aktivitet och samarbete. Han lovade även att bjuda de politiker som i valrörelsen tar upp narkotikafrågan på pizza.

Läs mer i Drugnews:
Expertråd för mildare brittisk cannabislag
Drogliberal rapport stoppad i Europarådet
Premiär för brittiskt haschkafé avbröts direkt
Ökat haschrökande enligt omtvistad EU-rapport

Etiketter:

Annonser