EU-domstolen avgör hampaodling på Gotland

VISBY Tre bönder på Gotland har delgivits misstanke om grovt narkotikabrott efter att ha odlat hampa. Analyser av ett beslag på 17 ton visar på endast 0,1 procent av den rusgivande substansen THC. Om det är knark eller laglig jordbruksgröda får EU-domstolen avgöra.

“Antingen begär jag förverkan av den beslagtagna hampan hos Gotlands tingsrätt som då inhämtar förhandsbesked av EU-domstolen. Eller så väntar vi in utfallet av hampamålet i Halland där EU redan är inkopplat“, säger åklagaren Björn Lindqvist till Drugnews.
De tre lantbrukarna sådde hampfrön och polisanmäldes i somras av Hasselakollektivet på Gotland.

Fallet är en parallell med det uppmärksammade pilotmålet mot eko-bonden Ulf Hammarsten som sådde en provyta utanför Laholm. Han hänvisade till EU-rätten att odla hampa för beredning till exempelvis fiber, olja och inredningsmaterial. Men medan den i andra EU-länder är bidragsberättigad jordbruksgröda ses den enligt svensk lag som narkotikaklassad cannabisväxt.
Svenska regeringen hävdar – påhejad av anti-narkotikaorganisationer – nationellt undantag och pekar på folkhälsoskäl. Främst för att det är svårt att kontrollera och skilja lågrusiga sorter (max 0,2 procent tillåter EU) från högrusiga (som kan röka som marijuana eller pressas till hasch).

Utgången är oviss och kan dra ut på tiden.
“Jag har inte hört något än från EU-domstolen och är beredd på att det kan tid“, säger till Drugnews kammaråklagare Ann-Christin Claesson som driver målet mot Hallandsbonden.

Etiketter:

Annonser