RRV: dålig tillsyn av behandlingshem för unga

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Statens tillsyn av behandlingshem för barn får allvarlig kritik av Riksrevisionsverket. RRV anser att länsstyrelser allt för sällan gör kontrollbesök och att dåliga hem borde kunna stängas omedelbart. Verket uppmanar regeringen att överväga ny lagstiftning för hemmens verksamhet.

Det finns idag cirka 450 HVM-hem (hem för vård och boende) i landet för utsatta unga med sociala problem. Över 80 procent är privata och övriga drivs i kommunregi.
Flera fall av vanvård, övergrepp, drogmissbruk och andra brister har uppmärksammats senare år på några hem. Men trots anmälningar till länsstyrelser, som är tillsynsmyndighet, har processen dragit ut på tiden.

I den RRV-rapport (”Tillsyn av behandlingshem för barn och unga”) som på måndagen presenterades riktas allvarlig kritik mot tillsynen. I snitt har HVB-hemmen besökts två gånger de senaste fem åren. Men nära hälften av hemmen har inte besökts alls eller högst en gång under perioden. Och oanmälda besök har varit ovanliga.

“Vi tycker att det mycket anmärkningsvärt eftersom detta är en så pass känslig verksamhet där samhället övertar det fostrande ansvaret under en längre eller kortare period“, säger till TT Gunnar Gustafsson, avdelningsdirektör på RRV och projektledare för rapporten.
RRV uppmanar regeringen överväga att lagstifta om minimigräns för antal tillsynsbesök av hemmen. Och att den oklara ansvarsfördelningen mellan länsstyrelser och kommuner reds ut.

Verket är kritiskt till att länsstyrelser inte får stänga behandlingshem med brister omedelbart.
Länsstyrelsen måste idag lämna föreläggande om en påtalad brist som måste åtgärdas. Först om ledningen för hemmet inte gör det kan en stängning bli aktuell.
Men länsstyrelserna får – enligt uppgift – bara se till varje enskild brist och inte göra en helhetsbedömning av hemmet och ägarnas förmåga. Om nya brister påtalas, men varje föreläggande åtgärdas, så riskerar det bli en rundgång.

Läs mer i Drugnews:
Kritiserat behandlingshem stängs
”Behandlingshem måste granskas noggrannare”
Bristande tillsyn av barnavård i bolagsform

Etiketter:

Annonser