Brittiska röster för legalt cannabis

2002-05-07 16:29 (Drugnews/SL)
LONDON Krav på legalisering av cannabis framfördes i lördags av tusentals människor i aktioner i London, Manchester och Birmingham. En uppmjukning av Storbritanniens cannabispolitik diskuteras även inom regeringen, polisen och massmedier.

Helgens legaliseringskampanj var en del av “Miljonmarijuanamarschen“, och omfattande sammanlagt nära 200 planerade aktiviteter i flera länder.

Resultatet av striden om cannabis legala ställning i Storbritannien anses av flera bedömare viktig för utvecklingen av narkotikapolitiken inom EU.
Från att tidigare intagit en drogrestriktiv inställning överväger nu den brittiska regeringen att föreslå en nedklassning av cannabis (hasch, marijuana) till kategorin minst allvarlig narkotika. Något som skulle leda till att mindre polisresurser läggs på att beivra cannabisanvändning och mer på att bekämpa sk tunga droger som heroin.

Polisen – hårt ansatt av växande drogproblem – intar redan på flera håll en tolerantare hållning mot cannabis. I Londonstadsdelen Brixton, dit en av demonstrationerna i helgen gick, grips på polischefens order inte längre cannabisrökare utan tilldelas endast varningar.
Återkommande försök att etablera cannabisbutiker av holländsk modell görs. Den första butiken som öppnades nära Manchester i fjol stängdes direkt av polis, medan ett café som öppnades i Bournemouth i april hittills tillåtits sälja och låta kunderna röka cannabis i lokalen.

Det finns brittiska politiker som helt pläderar för övergång till “harm reduction“- (skadelindrings)-politik. Exempelvis labourpolitikern Paul Flynn som i Europarådet uppmanat rådet att ställa sig bakom Schweiz och Hollands liberala narkotikapolitik och samtidigt peka ut den brittiska och svenska narkotikastrategin som misslyckad. På hemmaplan vill Flynn tillåta försäljningsställen för cannabis.
Och ex-ministern Mo Mowlam lanserade nyligen idén att legalisera alla sorters narkotika i Storbritannien och använda skatteinkomsterna av narkotikaförsäljningen till missbrukarvård.

51 procent av brittiska ungdomar mellan 16 och 24 år har rökt cannabis, enligt en undersökning nyligen initierad av tidningen Observer. Observer har liksom tidigare bland annat The Economist och The Independent efterlyst liberalare narkotikalagar.

Läs mer i Drugnews:
RNS: stoppa cannabislegalisering inom EU
Expertråd för mildare brittisk cannabislag
Tveksamma slutsatser på liberalt cannabismöte
Drogliberal rapport stoppad i Europarådet

Etiketter:

Annonser