“VM-öl på morgonen stinker valfläsk!“

2002-05-22 17:35 (Drugnews/SL)
STOCKHOLM I ohelig allians ger socialdemokraterna och moderaterna i Stockholm klartecken till alkoholservering på morgnarna under fotbolls-VM. “Det stinker valfläsk“, menar SvD:s sportchef Sune Sylvén i en krönika. “Det är olyckligt att VM används som argument för att öppna krogarna tidigare“, säger Rolf Jönsson på Riksidrottsförbundet till Drugnews.

På fredag morgon klubbar tillståndsutskottet i huvudstaden att tiotalet krogar under VM får servera morgonöl till gäster som därifrån vill följa matcherna från Sydkorea och Japan. Detta trots att tjänstemännen avråder med hänvisning till alkoholförordningen.
“M och s har majoritet i utskottet för att ge de som vill möjlighet att beställa ett glas ute under VM. För oss moderater är det en frihetsfråga – oavsett om det är valår eller inte. Tidsaspekten borde inte alls vägas in för serveringstillstånd“, säger Joakim Larsson, moderat ordförande i tillståndsutskottet, till Drugnews.
Larsson kan tänka sig att frågan kan bli aktuellt igen att rucka på alkoholförordningar, exempelvis vid tillfällen som OS, jubiléer etc.

Kopplingen idrott och alkohol är något som Riksidrottsförbundet återkommande brottas med. Alkoholindustrins idrottssponsring, supporterklubbar med egna ölmärken och att unga aktiva inte bara fostras fysiskt utan också ibland lär sig supa inom idrotten är återkommande ämnen.
“Det är olyckligt att fotbolls-VM används som argument för att öppna krogarna tidigare. Men beslutet är Stockholms stads och inget för RF att ta ställning till egentligen. Personligen föredrar jag juice på de morgontidiga matcherna istället för alkohol“, säger Rolf Jönsson, ansvarig för alkoholfrågor på RF.

Just nu driver förbundet tillsammans med IOGT-NTO projektet Attityd för att utbilda idrottsledare i drogfrågor och skjuta på ungdomars alkoholdebut.
“RF vill vara en god sund kraft och exempelvis ta socialt ansvar för aktiva ungdomar och motverka alkoholskador. Men vi är samtidigt en del av samhället där alkohol finns och är ingen nykterhetsrörelse“, säger Rolf Jönsson.

Svenska Dagbladets sportchef Sune Sylvén dundrar i en krönika att det är “ett tidens tecken att just ett idrottsevenemang får gå i bräschen för en något onyktrare vardag“. Han tycker serveringsbeslutet i Stockholm stinker valfläsk och skickar med en uppmaning till fotbollsälskare:
“Öla måttligt, stockholmare, under VM! Och kom ihåg att det går minst lika bra att följa matcherna med vatten, saft, mjölk, juice eller läsk i glaset! Men bada gärna i fontänerna när Ljungberg, Henke, Zlatan och de andra har slagit till!“.

Fotnot: Tillståndsutskottets väntade beslut att tillåta några restauranger i Stockholm servera alkohol före klockan elva under VM kan överklagas. Men inte försinka servering. “Vårt beslut gäller tills annan instans eventuellt upphäver det“, enligt Joakim Larsson, utskottets ordförande.

Läs mer i Drugnews:
VM-öl till frukost på krogen?

Etiketter:

Annonser