Brittisk kommitté: “misslyckat kriget mot knarket“

(Drugnews/SL)
LONDON Storbritanniens krig mot narkotika har misslyckats! Det menar en parlamentskommitté i en rapport och vill istället koncentrera insatserna mot bara “problematiska droganvändare“, nedklassa både cannabis och ecstasy och tillåta sprutrum med legalt heroin.

Kommittén pekar på att Labour-regeringens nationella strategi för att minska drogmissbruket 25 procent och öka vårdinsatserna med 55 procent har misslyckats. Insatserna har misslyckats bryta en utveckling där droganvändandet i landet istället nu ligger bland de högsta i Europa.

Genom att främst koncentrera sig på de mest grava missbrukarna, använda harm reduction-metoder (skadelindring) och information vill den drogliberalt inspirerade parlamentariska kommittén i ett 24-punktsförslag vända utvecklingen.

Parlamentarikernas narkotikarapport har väntats med viss spänning. I ett Storbritannien där drogflödet tilltagit och narkotikapolitiken nu gungar har stödet vuxit för att pröva en mer liberal linje istället för den hittills förhållandevis restriktiva.

Inrikesminister David Blunkett har redan ställt sig positiv till en nedklassning av cannabis, men avfärdar förslagen om sprutrum och att mildra synen på även ecstasy.
“Ecstasy kan döda, och dödar, oberäkneligt. Det finns inga säkra doser“, citeras ministern av Independent.

Läs mer i Drugnews:
Brittiska röster för legalt cannabis
RNS: stoppa cannabislegalisering inom EU
Expertråd för mildare brittisk cannabislag

Etiketter:

Annonser