Missbrukarnas barn de stora förlorarna

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Över ett hundra tusen barn lever med föräldrar som super. Deras vanmakt och skuldkänslor är ofta svår. “Vi har gått genom helvetet“, berättar alkoholistbarn i Aftonbladets artikelserie. En unik enkät visar att barn är mycket kluvna till föräldrars drickande.

706 barn mellan 10 och 12 år på åtta stockholmsskolor svarade på kryssfrågor och fick beskriva med egna ord hur vuxna blir när de dricker alkohol. Nära fyra av tio tycker att vuxna som dricker blir arga och konstiga. De är “läskiga och jobbiga“ och “knäppa och dumma“, tyckte några barn.
Samtidigt svarade bara två procent att föräldrarna dricker för mycket.

“Barnen godtar alltså drickandet, men det är inte säkert att de tycker det är okej”, kommenterar Elisabeth Hagborg, socionom med erfarenhet av barn vars föräldrar missbrukar, i Aftonbladet.

Få av missbrukarnas barn får stöd av samhället, kanske bara en av hundra. I brist på kommunalt initiativ I Stockholm har frivilligorganisationer som Fryshyset och Hela människan startat projetet “De glömda barnen”.

På Gotland har politikerna bestämt att alla barn med missbrukande föräldrar måste uppmärksammas. Alla barn- och ungdomsdistrikt på ön måste numer erbjuda stöd.“Barngrupperna är det viktigaste förebyggande arbetet vi har på Gotland i dag”, säger Annica Jonsson, verksamhetschef vid alkoholrådgivningen, till tidningent.

Läs mer i Drugnews:
Tre av tio dricker alkohol under graviditeten
Barn till missbrukare bortglömd grupp

Etiketter:

Annonser