Tre kvinnor dödades vid maffiauppgörelse

(Drugnews/SL)
ROM Vid en uppgörelse mellan två konkurrerande maffiafamiljer nära Neapel dödades i söndags kväll tre kvinnor och fem andra skadades. Vid eldstriderna deltog flera kvinnor.

Tvisten mellan maffiafamiljerna Cava och Graziano i trakten av Neapel ökade efter ett mord på en kusin till en maffialedare i januari. Vid eldstriderna i orterna Lauro och Quindi i söndags var det kvinnor i 50-årsåldern och deras tonårsdöttrar som höll i vapnen, rapporterar TT och AFP.

Cavafamiljen dominerar i Neapelområdet inom bland annat utpressning och narkotikahandel, men har också stort inflytande på offentlig upphandling inom byggsektorn.

Medan maffiakvinnor är sällsynta på Sicilien så förekommer det understundom “Gudmödrar“ inom Camorran i mellersta Italien.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser