Uppåtgående drogtrend bland unga bruten

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Andelen skolelever i nian i landet som rökt hasch har sjunkit till åtta procent, enligt ny preliminär statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Även alkoholkonsumtion och tobaksrökning tenderar att minska bland de unga.

“Det är glädjande att några siffror pekar åt rätt håll. Man blir annars lätt nedtryckt i axlarna när man tagit del av tidigare drogvaneenkäter. Även om vi ska komma ihåg att Sverige internationellt sett har mycket låga siffror“, säger regeringens narkotikapolitiska samordnare Björn Fries som deltog vid CAN:s presskonferens på fredagen.

Skolelevers drogvanor har följts genom enkäter ända sedan 1971 i Sverige. I slutet av 70-talet och 80-talet sjönk narkotikaexperimenterandet för att sedan börja stiga igen under 1990-talet. Från tre procent 1989 till nio-tio procent ifjol (flickor/pojkar).
I årets enkät bland niorna som drygt 5 300 elever besvarat runt landet uppgav åtta procent att de någon provat narkotika, huvudsakligen cannabis. Däremot verkar tillgängligheten vara stor på droger – var fjärde elev har haft möjlighet att prova om de velat.De regionala skillnaderna är också stora. Även om CAN inte ännu hunnit detaljanalysera statistiken, så brukar storstäderna ligga högre än övriga landet.
(I en annan skolundersökning som presenterades häromdagen så svarade 14 procent av Stockholmselever i nian att de provat narkotika. Se Drugnews-artikel).

Fast än tre av fyra elever har druckit alkohol verkar berusningsdrickandet ha minskat, enligt CAN:s nya enkät. 36 respektive 35 procent (flickor/pojkar) dricker sig berusad nästan varje gång de dricker. Det är högt, men några procentenheter lägre än tidigare. Även andelen som druckit hembränt senaste året har minskat (31 procent av flickorna och 28 procent av pojkarna).
Nio procent av pojkarna och sju procent av flickorna hade sniffat, en procent av pojkarna uppgav att de dopat sig.

Tobaksrökningen har minskat något bland 15-16-åringarna. 25 procent av pojkarna svarade att de rökte (fem procentenheter lägre än året före) och lika stor andel angav att de snusade (två procentenheter lägre). 34 procent av flickorna svarade att de rökte, vilket är två procentenheter lägre än året före.

Men CAN:s forskare vågar ännu inte tala om en ny hälsotrend bland de unga.
“Vår undersökning ger en bild av ungas drogvanor och förändringar över tid. Men vi vill nog se en längre serie år av neråtgående tal först innan vi vågar tala om en ny drogtrend“, säger Björn Hibell, chef för CAN, till Drugnews.
“Men visst är det lite anmärkningsvärt att ungdomarna uppger minskade alkoholvanor samtidigt som konsumtionen och försäljningen ökar i samhället“, tillägger Hibell.

Forskningsassistenten Thomas Hvitfeldt på CAN menar att förändringar i drogutvecklingen brukar synas först bland ungdomar.
“Det minskande drogexperimenterandet bland ungdomar kan delvis vara en effekt av den massiva uppmärksamhet drogproblem och drogers skadeverkningar fått under senare år“, säger Hvitfeldt till Drugnews.

Regeringens nybildade grupp Mobilisering mot narkotika förbereder en kampanj i höst.“Vi kommer att satsa brett, men det förebyggande arbetet är särskilt viktigt. Det handlar om skolans och föräldrarnas roll, och ungdomars eget ansvar. Det gäller att öka kunskapen om varför en del ungdomar prövar narkotika och andra inte. Och varför en del fortsätter. Det är ju en risk att droger kan bli en del av en ungdomskultur, men mot bakgrund av att nio av tio elever säger nej så är vi inte där idag“, säger narkotikageneralen Björn Fries (bild).

Läs mer i Drugnews:
Var fjärde gymnasieelev i Stockholm har knarkat
Fries mobiliserar kampanj mot knarket
Drugnews-enkät: Ungas drogmissbruk ökar i tre av fyra kommuner
Var tionde 16-åring har prövat narkotika

Etiketter:

Annonser