Drogförebyggande i skolor utreds – igen

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Regeringen beslutade på torsdagen att Skolverket och Folkhälsoinstitutet ska ta fram förslag för att inrätta en nationell hjälptelefonlinje om drogmissbruk och förstärka det narkotikaförebyggande arbete i skolan. Men vare sig skolpolicy eller drogtester av elever, som det råder stor förvirring kring, finns med i uppdraget.

Idag finns signaler om att vuxna som arbetar med ungdomar har mycket skiftande och ibland skrala kunskaper om droger. Samtidigt som experimenterande med droger ökat bland skolungdomar under en rad år.
“Skolan är en viktig arena för det drogförebyggande arbetet. Det gäller att stärka och förbättra bland andra lärare, fritidsledares och socialsekreterares kunskaper i frågan, exempelvis genom förstärkt grundutbildning“, säger Ralf Löfstedt, kansliråd på Socialdepartementet, till Drugnews.

Men utredarna (som senast ska vara klara 31 mars nästa år) ska inte se över hur lokala skolprogram och omtvistade drogtester av elever kan användas i prevensionsarbetet. Något som många skolor saknar tydliga riktlinjer om.
“Nej, det är en annan diskussion som ligger utanför den handlingsplan mot narkotika som riksdagen antog i april“, säger Ralf Löfstedt.
Möjligen kan lokal drogpolicys rymma inom narkotikageneralen Björn Fries uppdrag. Och drogtester, menar Löfstedt, får idag endast användas i frivillig form på skolorna.

Folkhälsoinstitutet ska också utreda hur en nationell hjälptelefonlinje kan inrättas dit man gratis och anonymt kan ringa med frågor om narkotika och missbruk. Modeller och handbok för hur lokala karläggningar om drogvanorna hos befolkning ska också tas fram.
“Även om det handlar om lokala studier vore det ju bra om det resultaten kan ge en samlad bild om läget även i landet. Idag görs återkommande skolenkäter i nian, men hur situationen är bland äldre ungdomar, unga vuxna och andra är det mindre känt“, enligt Löfstedt.

Regeringen vill även att Socialstyrelsen undersöker utvecklingen av ungas läkemedelskonsumtion. Det har särskilt uppmärksammats att unga flickor har ökat konsumtionen av lugnande medel.
Socialstyrelsen får också i uppgift att inrätta ett bevakningsregister för narkotikarelaterade dödsfall och olyckor.
“Detta för att tidigt upptäcka nya trender och dramatiska förändringar. Dödsfallsstatistiken släpar idag efter minst två år“, säger Löfstedt.Dessutom får Läkemedelsverket i uppdrag av regeringen att inrätta ett rapporteringssystem för stölder av narkotiska läkemedel på apotek och inom sjukvården. Trots att problemet är känt finns idag ingen samlad rapportering av svinn av narkotika i “den legala kedjan“.

Läs mer i Drugnews:
&#149 Narkotikaplan utan verktyg antagen
&#149 Regeringen vill inte att unga drogtestas
&#149 Moderat kommunalråd vill drogtesta 12-åringar
&#149 Skolverket kritiserar drogtest av elev
&#149 ”Ungdomars tablettmissbruk ökar”

Etiketter:

Annonser