Dansk haschrazzia välkomnas av svensk minister

(Drugnews/SL)
KÖPENHAMN Nära 100 kilo hasch beslagtogs och tio personer anhölls efter en polisrazzia i fristaden Christiania på söndagen. Razzian applåderas av Sveriges nya knarkminister Morgan Johansson som länge krävt krafttag mot den öppna narkotikahandeln i stadsdelen.

Det var det femtonde tillslaget i år mot narkotikahandeln i Christiania i Köpenhamn.“Det är ett politiskt krav att haschhandeln ska stoppas. Och då ger vi oss självfallet dit ut när vi har personal till det“, säger Steffen Thaaning Steffensen, vice kriminalkommissarie vid Köpenhamnspolisen, till nyhetsbyrån Ritzau.

På grund av de kommande EU-toppmötena fanns det gott om poliser i den danska huvudstaden. Vid razzian på söndagen beslagtogs även andra narkotiska preparat och vapen. Narkotikahundar genomsökte området i över tre timmar.Den danska narkotikapolisen har under senare tid avslöjat flera haschligor. Och det finns en växande dansk politisk vilja att komma till rätta med den öppna narkotikaförsäljningen i fristaden Christiania. En handel som även lockar unga svenskar som köper hem för sitt eget och bekantas missbruk.

Det nya danska polistillslaget i Christiania välkomnades på måndagen av nya folkhälso- och socialtjänstministern, Morgan Johansson. Han har länge oroats över att narkotikamarknaden i Skåne och Själland håller på att växa ihop.
“Narkotikan är ett gränsöverskridande problem och måste därför varaett gemensamt ansvar. Som ansvarig minister kommer jag att intensifieraarbetet med att åstadkomma en nordisk samsyn kring narkotikapolitiken.Det verkar nu finnas en stark politisk vilja i Danmark att komma tillrätta med den öppna narkotikaförsäljningen“, säger Morgan Johansson i en kommentar.

• Så sent som för två veckor sedan krävde dåvarande riksdagsledamoten i en motion krafttag mot det danska narkotikanästet Christiania. Men sedan han blev minister förra måndagen, så försvann motionen och lämnade åter in undertecknad av ett par partikollegor, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Läs mer i Drugnews:
Flera haschligor sprängda i Danmark
Ny socialtjänst- och knarkminister i regeringen
Christiania får tidsfrist ta itu med knarket
Drogerna splittrar 30-årsjubilerande Christiania
Fältarbetare sätts in mot unga haschsmugglare
Socialministern kräver inte stängning av Christiania

Etiketter:

Annonser