Allt yngre tvångsomhändertagna missbrukare

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Ny statistik visar att tvångsomhändertagna missbrukare är allt yngre. Av dem som togs in för LVM-vård första halvåret i år var en fjärdedel under 25 år. Äldre alkoholister ersätts allt mer av unga narkomaner på statens behandlingshem. “Man blir lite av fritidsledare“, säger en behandlingsassistent.

Tidskriften Sistone – som ges ut av Statens institutionsstyrelse – speglar i nummer 4/2002 utvecklingen inom LVM-vården (de vuxna missbrukare som vårdas enligt LVM-lagen).
“Jag tror att vårt klientel håller på att förvandlas ganska mycket nu och det kommer en tid när vi inte längre har särskilt många äldre alkoholister. Det är de unga narkomanerna som kommer mer och mer och det gäller att orka med.”
”Man blir lite av fritidsledare också, kombinerat med missbruksbehandlare“, säger behandlingsassistent Caisa Lyly på Rällsögården i Kopparberg till tidningen.

Andelen ungdomar under 20 år som får tvångsvård (enligt LVU-lagen) har ökat kraftigt under senare år. Samtidigt har färre “vuxna“ missbrukare tagits in till den förhållandevis dyra tvångsvården. Missbrukarna kommer in i allt senare skede och i allt sämre skick.
Och nyligen framtagen statistik visar att medelåldern sjunkit bland dem.
1998 var 13,8 procent av de personer som togs in för LVM-vård under 25 år. 2000 var 16,6 procent under 25 år, ifjol 20,1 procent och första halvåret i år var andelen 24,7 procent.

“Hos oss ligger medelåldern på 22 år“, berättar Göran Leijon, chef för LVM-hemmet Rebecka i Stockholm, till Sistone.
Han tror att fler skulle reagera mot kommunernas ovilja att köpa platser om de visste att unga människor drabbas.

Etiketter:

Annonser