Lobbyister aktiva på cannabismässa

CASTROP-RAUXEL I helgen hölls den sjunde internationella cannabismässan i tyska Castrop-Rauxel med 118 utställare från 16 länder. På mässan var lobbyister som vill avkriminalisera drogen i hela EU aktiva.

“Ingen har någonsin avlidit av cannabis. Såvida man inte fått ett hamprep runt halsen förstås…“, sade Jens Wehrmeister, talesman för Europeiska Cannabisindustrin, till Sveriges Television som besökt mässan.

Wehrmeister gladde sig åt liberaliseringsvågen på kontinenten och som följts av förslag om att cannabis bör avkriminaliseras för bruk och mindre innehav i flera länder.
“Vi ska även försöka övertyga Sverige om nödvändigheten av en avkriminalisering“, sade Wehrmeister, väl medveten om den svenska restriktiva drogpolitiken.

På mässan med även svenska utställare förevisades sofistikerade förångningsapparater, kläder och andra material av hampa och betonades cannabis medicinska egenskaper. Cannabis som nyttoprodukt framhölls, medan dess rusegenskaper (hasch och marijuana) tonades ned. Men flera mässbesökare syntes röka på helt öppet i TV-inslaget.

• Om två veckor anordnar några legaliseringsrörelser ett seminarie i EU-parlamentet i Bryssel dit man inbjudit samtliga parlamentariker. Mötet är en del i en offensiv att utmana och försöka avväpna FN:s konventioner om narkotiska substanser – inklusive cannabis – som utgör grund i de flesta länders narkotikapolitik.
Delmålet för legaliseringsivrarna är att organisera meningsfränder till konfrontation inför FN-mötet om narkotika i Wien i mars nästa år.

Men redan 8 oktober har svenska EU-parlamentariker organiserat ett motmöte i EU-parlamentet till försvar för en restriktiv narkotikapolitik under rubriken “Vi ger inte upp“.

Etiketter:

Annonser