Flera haschligor sprängda i Danmark

(Drugnews/SL)
KÖPENHAMN På kort tid har tre stora haschligor avslöjats i Danmark. En av dem hade planer på att föra in tonvis av cannabis från Marocko via Spanien till Danmark. “Det är möjligt att de även tänkt försörja svensk missbrukarmarknad“, säger Oscar Lassen vid narkotikapolisen i Köpenhamn till Drugnews.

I samarbete med spanska kollegor slog dansk polis till i tisdags och onsdags och fem personer anhölls, varav en svensk och en dansk bosatta i Spanien. Tre misstänkta huvudmän, två män och en kvinna, greps och häktades i Danmark. Fler personer söks av polisen i Sverige och Danmark.

“Vi har under länge spanat på ligan som med bas i Spanien och i Danmark misstänks planerat föra in stora mängder – 2,5 ton hasch per gång – från Marocko. De hade inhandlat en lastbil och gjort tre provturer med frukt och grönsaker“, berättar Oscar Lassen som är ställföreträdande chef för narkotikapolisen i Köpenhamn.

• Dansk narkotikapolis har bråda dagar. Ytterligare två stora narkotikaärenden håller samtidigt på att klaras ut. En misstänkt narkotikakurir greps i början av veckan i Malmö. I hans bankbox i Köpenhamn hittades cirka 100 000 danska kronor, enligt danska medier. Han har begärts utlämnad till Danmark. Gripandet hänger samman med ett beslag på nära 300 kilo hasch som gjordes i september i en sommarstuga på Nordsjälland. Då greps tre män och en kvinna.

Dagen före hade uppåt 800 kilo hasch beslagtagits i sydhamnen i Köpenhamn vid omlastning från en holländsk lastbil som polisen följt från gränsen. Fyra personer greps varav två hade kopplingar till kriminella mc-ligor. Trots märkliga likheter vid beslagen rör det sig troligen om två olika narkotikaligor som ligger bakom, enligt polisen.

Läs mer i Drugnews:
• reportaget: Här odlas hasch för hela Europa
Nära ett ton hasch beslagtogs i Köpenhamn

Etiketter:

Annonser