Ny poliskommission ska stoppa krogvåld och droger

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM För att stävja våld och narkotika på Stockholms uteställen har Citypolisen inrättat en särskild grupp. Civilklädda poliser och samarbete med restaurangpersonal ingår i projektet. “Inom sex månader tror jag vi kan se en skillnad ute på krogarna“, säger Patrick Ungsäter, chef för den nya krogkommissionen, till Drugnews.

Misshandel och narkotikahantering har ökat på flera nöjesställen i centrala Stockholm.
“Narkotikahandel, gänguppgörelser och oprovocerat våld är följden av att bland andra tyngre kriminella använder krogen som sitt vardagsrum. En utveckling som vi nu ska försöka vända“, säger Patrick Ungsäter.

Han kommer från den s.k. ravekommissionen som bekämpar droger i ungdomsgrupper och undervisar om narkotika på polishögskolan i Umeå. En del av metodiken från arbetet bland ungdomar tar han med sig i det nya uppdraget.
“Vi kommer inte att använda tiden för långspaning på krogar, utan att ingripa snabbt. Om en lokal har många som exempelvis är narkotikapåverkade kan vi kalla in annan polispersonal för större tillslag“, säger Ungsäter som inte mer vill gå in på hur kommissionens civilklädda personal ska arbeta.

Utbildning och samarbete med restaurangpersonal ingår också i den nya kommissionens strategi. Enkäter visar att över hälften av dem som arbetar på krogar själva prövat narkotika, var tredje det senaste året.
“Det är viktigt att träffas och diskutera vilken drogpolicy som krogen ska ha“, säger Patrick Ungsäter.

I slutet av november medverkar krogkommissionen och regeringens narkotikasamordnare Björn Fries vid ett seminarie med krogpersonal i Stockholm.

Läs mer i Drugnews:
Ny krogkommission ska slå hårt mot knarket
Nu ska knarket stoppas på krogarna

Etiketter:

Annonser