Nordiskt samarbete mot narkotikamissbruk

(Drugnews/SL)
OSLO Nordens narkotikaministrar säger nej till legalisering och ja till ökat stöd för missbrukare efter en oroväckande utveckling med fler drogrelaterade dödsfall. Vid ministerrådsmötet i Oslo på måndagen antogs även en narkotikapolitisk strategi för samarbetet med Baltikum och nordvästra Ryssland.

De ansvariga ministrarna för narkotikafrågor i Norden – Sverige representerades av Morgan Johansson – beskrev i ett uttalande situationen som “fortsatt bekymmersfull“. Fler experimenterar med droger och på några platser, som i exempelvis Oslo, har ökad tillgång och missbruk av heroin lett till flera dödsfall.
“För att rädda liv och begränsa skador måste vi hjälpa de tyngst utsatta drogmissbrukarna, och fortsatt användning av droger kan inte utestänga dessa personer från att få hjälp. Det är emellertid inte detsamma som att vi accepterar bruk av narkotika“, står det bland annat i uttalandet.

Nordiska ministerrådet markerade mot dem som anser att man i en trängd situation bör tillåta ”lätt” narkotika. Det skulle öka risken för att fler börjar missbruka, menade ministrarna.
Gemensam kunskapsinsamling, förbättra drogförebyggande verksamhet och rehabilitering, understödja frivilligorganisationernas roll, och utveckla polis- och tullsamarbetet, både i Norden och internationellt, mot gränsöverskridande brottslighet är några prioriterade områden.

“Det är viktigt att Norden samarbetar med de baltiska länderna och Ryssland i kampen mot narkotika. Att utveckla samarbetet i vårt närområde kommer därför att bli en prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap i det Nordiska ministerrådet i vår. EU:s utvidgning kommer att göra det än mer angeläget med ett nära samarbete på detta område“, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson.

Johansson tackade också sin danska kollega Henriette Kjær för de ökade insatserna mot narkotikahandeln i Christiania och stängningen av flera s.k. haschklubbar i Köpenhamn.

Läs mer i Drugnews:
Utmaningar för svensk narkotikapolitik i EU
Dansk haschrazzia välkomnas av svensk minister
Oslo – Europas heroinhuvudstad

Etiketter:

Annonser