Pilotprotest: “sprit ombord hotar säkerheten“

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Nya generösare spritinförselregler från nyår som tillåter resenärer att ta med fem liter sprit mellan EU-länder upprör svenska piloter. Starksprit som sprit och whisky är potentiella brandbomber, krossade flaskor kan bli huggvapen och ett hot mot flygsäkerheten, menar pilotfacket.

“Det är nästan skrattretande med alla säkerhetskontrollanter som letar knivar samtidigt som spritflaskor släpps igenom“. Säger Werner Schubert, ordförande i Svensk Pilotförenings säkerhetskommitté, till tidningen Metro.

Piloterna har länge varnat för brandfaran med spritflaskor i resenärernas handbagage och krävt att de ska få inhandla alkoholransonen först vid ankomsten. Med ökad kvot från två till fem liter sprit efter nyår per vuxen resenär mellan EU-länder innebär det att uppåt 1,5 ton brandfarliga ämnen kan förekomma i kabinen.

SAS har infört en gränsom att volymprocenten på alkohol i handbagaget inte får överstiga 70 procent. Det är dock tveksamt om flygbolagen helt skulle stoppa sprithanteringen, tror Werner Schubert. Ombordförsäljning av sprit är viktig inkomstkälla för lågprisbolag med små marginaler.

Läs mer i Drugnews:
Flygkapten införde spritförbud för politikergrupp
Fängelse för våldsam flygpassagerare

Etiketter:

Annonser