“Krav på drogfrihet – hinder för hemlösa“

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Många av landets cirka 10 000 hemlösa har missbruksproblem. Men det kan bli ett moment 22 att först kräva drogfrihet för att få bostad, menar Widar Andersson, f d ordförande i Kommittén för hemlösa.
• Stockholms hemlösa hoppas få en fast punkt genom att en kyrklig stiftelse planerar donera tio miljoner kronor till ett hus.

Inte mycket har gjorts för de hemlösa sedan en utredning lade fram förslag för ett år sedan. Många fastnar i en rundgång mellan härbärgen, tillfälliga kompisar och trapphus. Widar Andersson, tidigare ordförande för kommittén och debattör, anklagar regeringen för passivitet och efterlyser fler permanenta bostäder för olika grupper hemlösa.

Även om många har missbruks- och psykiska problem, så är det centrala att de saknar bostad. En tredjedel har grava problem och är behov av särskilt boende och professionell hjälp. Men två tredjedelar av de hemlösa har inte allvarligare missbruksproblem utan att de skulle börja kunna få ordning på tillvaron om de erbjöds varaktig bostad.

Men många kommuners krav på drogfrihet blir ett svårt hinder för dem, enligt Widar Andersson.
“Ofta hamnar de i ett moment 22. För att få en bostad måste man vara nykter. Men för att bli nykter måste man ha bostadsfrågan löst för att orka ta tag i sitt missbruk. Nu talar jag inte om ungdomar, utan om äldre personer som behöver en trygg miljö för att kunna bryta ett långvarigt missbruk“, säger han till Drugnews och Dagens Nyheter.

Han pekar på att det i hyreslagen inte står något om alkohol- och narkotikaintag, eller sexuella preferenser – bara hyran betalas och grannarna inte störs.

Drugnews: I Danmark tillåter några institutioner och kommuner grava missbrukare att knarka på sina rum. Är det okey så länge bostaden inte blir ett störande tillhåll?
“Nej, man kan inte ha olika lagar som säger var det är tillåtet och inte tillåtet att använda narkotika. Men om jag åker dit för ett narkotikabrott, så ska ju inte det innebära vräkning från min bostad“, svarar Widar Andersson.

Trots dominerande passivitet så finns ändå försök med bostadsformer där äldre hemlösa getts möjlighet att bryta negativa spiraler. I Bergsjön utanför Göteborg finns äldrebostäder för 130 personer där en av tio lagt av sitt missbruk när de bott där en tid.
Nyöppnade Gamlebo i Stockholm har plats för 29 hemlösa över 65 år på ett renoverat tidigare sjukhus i Stureby. Där liksom på ett hem i Kristinehamn har kravet på drogfrihet släppts för bostad. Istället erbjuds de först en fast punkt för att därefter börja motiveras att minska på drickandet.

• Stockholms många hemlösa har börjat hoppas på en samlingslokal sedan en kyrklig stiftelse är beredd att donera pengar till en central fastighet. Domprosten Lennart Koskinen, som är ordförande i stiftelsen, för samtal med nystartade föreningen Stockholms hemlösa. Tanken är att de hemlösa ska ha ett ställe där de kan skriva sig, få sin post och kunna förvara sina tillhörigheter.

Läs mer i Drugnews:
Narkotikamissbruk tillåts på danska institutioner
Hemlöshetskommittén: bostad en laglig rättighet
• krönika: Ingen väljer själv att bli utslagen och hemlös

Etiketter:

Annonser