Kritik mot socialtjänster som struntar i utsatta barn

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Socialtjänsten i Södertälje och Sigtuna får hård kritik av länsstyrelsen i Stockholm för att inte ha utrett flera anmälningar om barn som far illa.

En granskning av länsstyrelsen i Stockholm fann att socialtjänsten i Södertälje lät bli att utreda 250 anmälningar under 2001. Och Sigtuna kommun underlät att göra något åt 178 anmälningar under 2000-2001. I Sigtuna handlade det bl a om misstänkta fall av misshandel och drogmissbruk. I några fall vände sig barn till polisen utan att få stöd.

Och i några fall har även insatser som gjorts varit skrala. En 15-årig pojke som misshandlades av sin far och slängdes ut från hemmet före jul fick en tillfällig bostad ordnad av socialtjänsten i Södertälje. Det var allt, skriver Dagens Nyheter.

“Vi har tagit kritiken på största allvar“, säger Rose-Marie Lundkvist, chef för barn- och ungdomsvårdsenheten i Södertälje, till DN.
Hon tror att problemen delvis beror på att flera erfarna socialsekreterare slutat.

Även i andra delar av landet finns uppenbara brister i socialtjänsten. Östergötlands kommun mottog under år 2000 867 anmälningar om barnmisshandel. I minst 72 procent av ärendena gjordes inga omedelbara åtgärder.

Läs mer i Drugnews:
Kommun JO-anmäls efter 18-årings heroindöd

Etiketter:

Annonser