Drogliberalernas femtekolonnare avslöjad

(Drugnews/SL)
LONDON/WIEN/STOCKHOLM En av EU:s och FN:s toppar för narkotikabekämpning – britten Mike Trace – utpekas vara legaliseringsförespråkare och hjärna bakom en hemlig plan att underminera FN:s narkotikakonventioner. Nu reses krav om hans avgång.

Den brittiske biträdande narkotikageneralen Mike Trace ledde kampen mot det växande drogmissbruket i Storbritannien, men ville egentligen legalisera bruk och “lätta droger“. Inte bara på hemmaplan, utan i hela världen. Han tycker att stränga narkotikalagar gör mer skada än själva drogerna.

Dubbelrollen avslöjades nyligen av Londontidningen Daily Mail och australienska Daily Telegraph. Dokument om hemliga möten och kontakter, som Hassela Nordic Network tagit del av, visar att Mike Trace ligger bakom en kampanj som ska kulminera vid FN:s möte om narkotika i Wien i april. Målet är att revidera de strikta konventionerna som är grundvalen i de flesta länders narkotikastrategi.

Historien betraktas av många som en politisk skandal och det talas redan om ett “Vienna-gate“.
Liberala krafter även inom EU lobbar och ifrågasätter alltmer restriktiv narkotikapolitik och anser att stater mindre med lag och polis ska bekämpa missbruk, utan mer bör inrikta sig på information om säkrare droganvändning, och erbjuda de som ändå fastnar vård.

I Mike Traces sammansvärjning har en brittisk organisationen Release fungerat som täckmantel och bidrag på miljonbelopp har säkrats från bl a den kände drogliberalen Georges Soros.
På nya positioner som styrelseordförande för EU:s drogobservatorium och från december som chef för FN:s narkotikakontrollorgans avdelning för “efterfrågeminskning“ har Trace inflytande växt. Högsta chefen för UNDCP, Antonio Costa, har – ovetande om Trace dubbelroll – rådgjort med Trace om upplägget av Wien-konferensen. Och även en EU-konferens om narkotika i mars i Grekland har Trace inflytande i.

Under minst ett år har han arbetat som “femtekolonnare“, som han själv utrycker det i ett brev:
“Rollen som femtekolonnare skulle tillåta mig att övervaka och sätta i gång verksamheten, samtidigt som jag på försiktigare sätt kan marknadsföra organisationens syfte i formella regeringssammanhang“.

Nu när avslöjandet rullas upp väljer Trace först att förneka uppgifterna. Sedan, när dokumenten visas, så försöker han tona ner rollen och säger att han varit ett mellanting mellan grundare och rådgivare.
Men kraven på att han ska skiljas från sina nyckelposter i EU och FN kommer nu alltmer.
“Det är som att ha bocken i örtagården“, säger Tomas Hallberg, direktör för European Cities Against Drugs, ECAD, till Drugnews.
ECAD med huvudkontor i Stockholm samlar nu styrelsen för att granska uppgifterna och anta ett uttalande om att Mike Trace ska avskiljas från sitt FN-uppdrag.

Torgny Peterson på HNN menar att den svenska regeringen måste reagera. Ledarskribenten Inga-Lena Fischer på Blekinge Läns Tidning skriver att hälsoministrarna tillsammans med droggeneralen Björn Fries måste “kräva att EU tar sitt ansvar och rensar upp i den här soppan“.
Göran Magnusson, s-riksdagsledamot och aktiv i Europarådet, vill avvakta med avgångskraven:
“Men stämmer uppgifterna är det åt helsike!“, säger han till Drugnews.

Läs mer i Drugnews:
Wiendeklaration mot legalisering av droger
Legaliseringsstrategin av droger lagd i Bryssel
”Narkotikatrycket ökar vid EU-utvidgningen”
Drogliberal rapport stoppad i Europarådet
EU:s anti-droggeneraler undvek heta ämnen
Britt ny ordförande för EU:s drogobservatorie

Etiketter:

Annonser