Dopingdöden är ofta våldsam

(Drugnews/SL)
SOLNA Män som missbrukar anabola steroider riskerar dö en våldsam dö. Det framgår av en undersökning från rättsmedicinska avdelningen vid Karolinska institutet som dokumenterat 34 kända dödsfall de senaste två åren. Hälften av dem mördades eller tog sitt eget liv.

“Och då ska man veta att mörkertalet är stort, vi har starka indikationer på att vi upptäcker mindre än hälften av det totala antalet dödsfall. Att dödsorsaken i hälften av fallen är mord eller självmord är en mycket hög siffra, om man jämför med andra missbrukargrupper där den brukar ligga mellan 5 och 25 procent“, säger Ingemar Thiblin som är doktor i rättsmedicin vid KI, till Dagens Nyheter.

I hälften av fallen fanns även spår av i kroppen andra illegala droger. För tolv av de 34 avlidna steroidanvändarna hade ingen dödsorsak vid obduktion kunnat avgöras – fyra av dem påvisade hjärtförstorning.

Den aktuella svenska dokumentationen av dopingdöden är unik och handlar om avlidna sedan november 1999. Totalt finns idag 68 kända dödsfall med koppling till anabola steroider. De döda var ofta styrkelyftare och kroppsbyggare. Inte sällan med förbindelse till kriminella kretsar.

Men dopingdödens offer kan vara fler. Analys för steroider görs bara då ett missbruk misstänkts.

• Vid långvarigt steroidmissbruk kan användaren bli lynnig och aggressiv, särskilt vid kombination med alkohol.

Läs mer i Drugnews:
• om doping i Drogfakta
Dopingprov införs i TV4:s Gladiatorerna
Åldring avled efter slag av dopad kroppsbyggare

Etiketter:

Annonser