Fyra dödade i Thailands nya knarkkrig

(Drugnews/SL)
BANGKOK Thailändska myndigheter har inlett en ny kampanj mot landets växande narkotikaproblem. Fyra misstänkta narkotikabrottslingar dödades, nära 1500 personer greps och 3,1 miljoner metamfetamintabletter beslagtogs de två första dagarna.

I lördags och söndags genomfördes 3 000 polisrazzior i Thailand. Av de totalt 1499 personer som greps anses 54 vara “särskilt misstänkta“, enligt polisens talesman Pongsapat Pongcharoen som citeras av AFP.
Dödsskjutningar av misstänkta för narkotikabrott är inget ovanligt i Thailand som tidigare har fått ta emot kritik för kränkningar av mänskliga rättigheter.

Landets premiärminister meddelade nyligen att en tre månader lång offensiv skulle inledas i februari mot narkotikan. Detta sedan kung Bhumibol i sitt födelsedagstal före jul efterlyste en nationell antinarkotikakampanj.

Thailands nya krig mot narkotikan riktas särskilt mot missbruk av metaamfetamin – “yaa baa“ (“galna piller“) i folkmun – som fått en oroande stor spridning i landet. Offensiven är även tänkta leda till bättre samarbete mellan polis och lokala myndigheter. Provinsguvernörerna har anmodats göra upp planer för att stävja det växande drogmissbruket. Och en adress för narkotikatips har lämnats till allmänheten, som skickade in 1850 brev under de första tio dagarna.

Läs mer i Drugnews:
TV-sända avrättningar i Thailand fördöms
Drogproblem bland Thailands munkar 921

Etiketter:

Annonser