Rykten florerar efter bilbomb i Colombia

(Drugnews/SL)
BOGOTÁ Antalet offer för bilbomben vid en exklusiv klubb i Colombias huvudstad i fredags har stigit till 35 döda – varav sex barn – och 165 skadade. Både vänstergerillan Farc och narkotikaligor har utpekats som ansvariga. Sveriges justitieminister hamnade mitt i dramat.

Colombianska myndigheter har gripit över hundra personer i jakten på de skyldiga bakom bilbomben, rapporterar flera medier. På söndagen protesterade tusentals invånare mot bomben och våldet som pågått i flera decennier.

President Alvaro Uribe lovade i ett TV-tal att stärka militären och säkerhetstjänsten för att komma åt militanta höger- och vänsterrebeller, liksom de inflytelserika kokainligorna. En inbördesliknande situation råder i landet och där strider mellan olika grupper även finansieras med inkomster från kokain- och cannabishandel.

Rykten florerar om vem som ligger bakom bomben. Både knarkligor och vänstergerillan Farc har utpekats av colombianska myndigheter. Farc har inte tagit på sig dådet i fredags, men säger i ett uttalande att lyxklubben El Nogal var ett tillhåll där politiker och affärsmän ofta träffade talesmän för de högerextrema halvmilitära styrkor, AUC. Farc oroas av en process där ärkefienden AUC ska legaliseras.

• Justitieminister Thomas Bodström befann sig på svenska ambassaden bara fem kvarter från klubben när bomben briserade. Han skulle på tisdagen ha ätit lunch där med sin colombianske kollega.
Bodström är på ett sexdagarsbesök i Colombia för att diskutera narkotikabekämpning, mänskliga rättigheter och möjligheter för fred. Sverige bidrar med 60 miljoner kronor i ett bilateralt stöd med inriktning på mänskliga rättigheter och fredsbyggande insatser. Fredssamtal mellan olika parter i konflikten har tidigare bl a förts i Stockholm.

Läs mer i Drugnews:
Frispråkig ärkebiskop mördad i Colombia
Gripen knarkkung stör Colombias fredsprocess

Etiketter:

Annonser