Svenska kungaparet i Gyllene Triangeln

(Drugnews/SL)
CHIANG MAI Under det svenska kungaparets statsbesök i Thailand har miljö- och narkotikafrågor blivit centrala frågor. Samtidigt som kung Carl Gustaf och drottning Silvia besöker Gyllene Triangeln bedrivs en kontroversiell antiknarkkampanj i landet med uppåt ett tusen döda i spåren.

Kampanjen som särskilt riktar sig mot det växande metamfetaminproblemet initierades av thailändska kungen Bhumibol som i sitt födelsedagstal före jul efterlyste en nationell bekämpningsinsats.

Men medan Thailand nu i tre månader gör omfattande polisinsatser mot droghandeln och det svenska kungaparet besöker ett opiummuseum nära trerikspunkten i norr så fortgår narkotikahanteringen ohämmat på andra sidan Mekongfloden.
I militärjuntans Burma finns ett av världens största produktionscentra av opium (och heroin) och metamfetamin. Och i Laos i öster fungerar alltmer som lagring av narkotika innan den transporteras vidare till väst.

Uppenbarligen räcker inte bara polisiära insatser för att lösa narkotikafarsotens framväxt.
“Det kanske inte är den svenske kungens uppgift att kommentera dessa känsliga frågor. Men hans besök i den Gyllene Triangeln – och förväntningarna på det nya opiummuséets resurser – kan kanske bli början till en mer allsidig syn på vad som nu blivit ett globalt problem“, skriver Svenska Dagbladet.

Läs mer i Drugnews:
Thailands knarkkrig ska övervakas
Fyra dödade i Thailands nya knarkkrig

Etiketter:

Annonser