Omstridd sprututdelning kan utvidgas

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM/MALMÖ/LUND Sprututbytesprojekten i Lund och Malmö permanentas och kan komma att utvidgas i landet. Det föreslår regeringens narkotikasamordnare Björn Fries som dock vill skärpa kraven på den omdiskuterade verksamheten.

Björn Fries överlämnade på tisdagen sitt förslag till folkhälsominister Morgan Johansson om hur den nära 17 år långa försöksverksamheten – vars primära syfte är att förhindra smittspridning av exempelvis hiv och gulsot – ska få en långsiktig lösning.
Han vill att de pågående försöken blir reguljära och att alla sjukvårdshuvudmän i landet ska kunna ansöka om att få dela ut rena sprutor till missbrukare. Han vill dock skärpa villkoren och förbättra utvärderingen.

Bland annat vill Fries att kommuner och landsting i framtiden måste garantera platser till avgiftning och behandling för de som besöker sprutprogram och motiveras att försöka bli drogfria.
”Jag vill använda sprututbytet som hävstång för att sätta press på dem att skapa nya resurser till vården“, sade Fries vid en presskonferens.

Kritiker har varnat för att sprutprogram ger en felaktig signal från samhället som därigenom accepterar och bistår drogmissbruket istället för att förhindra det. Men Fries anser inte att sprututdelning är tecken på uppgivenhet.
“Att vidta åtgärder för att förhindra smitta av svåra sjukdomar måste enligt min mening anses vara en sådan insats som ryms inom ramen för en human och restriktiv narkotikapolitik“, sade Björn Fries.

Bristen på avgiftningsplatser har varit skriande och nära dagligen har missbrukare som besökt sprutprogrammet i Malmö och vill ha hjälp att bryta drogberoendet bara hänvisats till väntekö. Däremot erbjuds de dryga tusen besökarna per år gratis sprutor, kondomer, ABC-information mot överdoser och vaccination mot olika typer av hepatit.

“Vi är ju främst smittskyddspersonal inte narkomanvårdare. Men det är bra att Fries nu ställer krav på att behandlingsplatser måste tas fram. Då tvingas politikerna göra något“, säger Leo Flamholc (bild), överläkare på programmet i Malmö, till Drugnews.

De nuvarande försökens effekter på smittspridning har vid utvärderingar inte gett några entydig svar – även om företrädarna själva säger att de förhindrat hivepidemier. Programmen har å andra sidan inte heller påverkat nyrekrytering av tunga missbrukare i någon riktning eller lett till skada för enskilda, enligt Socialstyrelsen.

“Innan den här frågan är ordentligt utredd vetenskapligt måste försiktighetsprincipen råda och ingen utvidgning ske. Istället borde exempelvis Folkhälsoinstitutet få i uppdrag att göra en ordentlig internationell forskningsgenomgång“, säger Per Johansson, förbundssekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle.
Han anser också att sprututdelning inte påverkar missbruksbeteendet hos missbrukarna som tvingas fortsätta begå brott, langa droger och prostituera sig för att finansiera drogerna.

• Programmen har dock blivit en viktig kontaktyta med annars svårnådda människor i samhällets utkant.Barnmorskan Helena Cewers (bild) har i Malmö genom sprutprogrammet kunnat nå många av de prostituerade kvinnor som använder narkotika.
“De har inte vågat gå till vanlig kvinnomottagning. Men här kan vi rakt på sak fråga vilka droger de tar och tidigt upptäcka graviditeter. De är idag mer sällsynt med könssjukdomar bland prostituerade i Malmö än bland oss andra“, säger Helena Cewers till Drugnews.

• Men kan ni inte nå missbrukare med omvårdnad utan att locka med rena sprutor?
“Nej, min erfarenhet är att de inte lika ofta skulle komma till oss då. Däremot önskar jag vi kunna erbjuda dem plats på metadon eller subutexprogram. Då skulle flera av heroinisterna bli drogfria“, säger hon.

Regeringens ska nu ta ställning till Fries förslag och han förväntar sig en proposition till riksdagen under året.

Läs mer i Drugnews:
Sprutprogrammen blir kvar
• krönikan “Sprutprogram fungerar inte i praktiken!“
• krönikan “Vård är bättre än fria sprutor“

Etiketter:

Annonser