Hampabeslag ska återlämnas

HALMSTAD Hallandsbonden Ulf Hammarsten fick på fredagen klartecken av tingsrätten i Halmstad att få tillbaka beslagtagen hampa. Detta sedan EU-domstolen nyligen avgjort att gemensamhetsrätt står över svensk narkotikalag. Men på Gotland anser åklagare att hampabeslag där inte självklart ska återlämnas.

Ekobonden Ulf Hammarsten (bild) har – som Drugnews rapporterat i flera artiklar – stridit för att svenska bönder ska ha samma rätt som andra EU-bönder att odla bidragsberättigad hampa med låg rushalt.
Hela grödan (utom fröna) har i Sverige betraktats som narkotika, oavsett halt av rusämnet THC (EU tillåter högst 0,2 procent). Bland annat för att det är svårt att kontrollera vilken hampsorts som odlas – vilket narkotikapolis särskilt varnat för.

Ulf Hammarsten – som nu funderar på att begära skadestånd – vill dock inte ha tillbaka den gamla hampa som beslagtogs för över ett år sedan, utan planerar så ny. Men för att få det måste han enligt EU-regler ha klart med köpare av den framtida skörden. Ett problem är att det inte finns någon beredningsanläggning i Sverige för närvarande.
Till Hallandsposten säger han att han bland annat Stora Enso i Dalarna visat intresse. Hampa har flera legala användningsområden, såsom finpapper, inredningsmaterial, olja, bränsle etc.

Tingsrättsdomen i Halland – oklart ännu om åklagaren ska överklaga – blir troligen prejudicerande för andra liknande mål. På bland annat Gotland har bönder också odlat hampa i strid med svensk lag.
Fyra bönder där väntas inom kort få beslagtagen skörd prövad i rätten. Åklagare Björn Lindqvist säger till Sveriges Radio Gotland att det inte är självklart att den ska återlämnas.

Etiketter:

Annonser