“Nej, vi vill inte att narkotika legaliseras!“

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Välorganiserade drogliberaler vill urholka FN:s restriktiva narkotikakonventioner. Men allt fler sluter upp i försvaret av avtalen. Nära en miljon enskilda, föreningar, politiker, ja, även Litauens parlament, har nu undertecknat den s.k. Wiendeklarationen 2003. Idrottstjejer och – killar samlade i helgen namnunderskrifter på Stockholms gator.

Temperaturen höjs nu med tidningsannonser, gatuappeller och folkrörelseinsatser för att nå målet minst en miljon namnunderskrifter att lämna över vid FN:s narkotikakommissions möte i mitten av april i Wien. Där ska globala drogläget diskuteras och utvärderas hur medlemsstaterna lyckas leva upp till tidigare deklarationer. Särskilt den plan som antogs vid generalförsamlingens session 1998 i New York (UNGASS) med målet att till 2008 bl a väsentligt minska produktion och tillgång på cannabis, opiater och kokain.

“Klart vi ställer upp. Vi vill inte att narkotika kan börja legaliseras“, sade Natalie Grynfarb, aktiv i AIK:s damlag i innebandy, till Drugnews.
Hon gick i helgen runt med namnlistor såsom 15-talet andra aktiva unga idrottare från Djurgården och AIK till stöd för en restriktiv drogpolitik. “Visst skriver jag på. Knarkliberala system gillar jag inte, se bara på Holland. Jag vet vad droger kan åstadkomma, många av mina vänner har skadats eller dött i förtid“, sade rockmusikern Kalle Krall (bild) som tillfrågades på Hamngatan.

De unga insamlarna fick först en briefing om Wiendeklarationen av MaLou Lindholm från Hasselarörelsen på Gotland som samordnar den globala namninsamlingen.
“Det går fantastiskt bra. Det gäller att få med så många som möjligt för att upprätthålla en human, restriktiv narkotikapolitik och motverka legaliseringsförsök att tafsa på FN:s narkotikakonventioner“, säger hon.

Namn strömmar nu in via Internet och post från hela världen till centret i Klintehamn: tre boxar från Island, 1200 namn insamlade av RNS i Kalmar, tiotusentals baltiska underskrifter, över 20 000 namn från Italien, hundratals från Holland, Belgien…
Målet en miljon namn är på väg att passeras. Och i fredags hade listor kommit från 45 länder på alla kontinenter. Litauens parlament antog häromdagen en resolution om stöd för Wiendeklarationen och den internationella kampen mot narkotika.

“Vi ska inrikta oss mer även på politiker nu på upploppet“, säger MaLou Lindholm.
För även drogliberaler har ett upprop – för att “reformera narkotikapolitiken“ – och har fått med över 200 parlamentariker i Europa och planerar en mängd aktiviteter under FN-mötet.“De är inte många, men inflytelserika, välorganiserade och har gott om pengar“, berättar MaLou Lindholm.

Ett exempel är den drogliberala infiltratören Mike Trace som i januari avslöjades efter att nästlat sig in i FN:s narkotikakontrollorgan, UNDCP, och från en chefspost försökte verka för att ändra de konventioner han var satt att följa. “Femtekolonnaren“ (han kallade sig själv så) tvingades avgå, men dök upp på ett EU-möte nyligen i Aten. En planerad slutresolution om att FN bör se över konventionerna avvärjdes dock.

Inför mötet försöker nu flera drogliberala organisationer förmå någon regering att begära en översyn över FN:s narkotikakonventioner, grundvalen i många länders narkotikapolitik. Deras uppåt försvåras av att det också skulle medföra att även Barnkonventionen, som slår fast rätten till en drogfri barndom, skulle behöva ändras.

“Risken att någon regering begär en översyn av narkotikakonventionerna måste anses begränsad. Men försök har gjorts tidigare, exempelvis av Holland och Schweiz“, säger Ralf Löfstedt, ämnesråd på socialdepartementet, till Drugnews.
Han är en av dem som deltar vid FN-mötet i Wien 8-17 april. Mötet avslutas med en ministerdel då folkhälsominister Morgan Johansson medverkar.

• Fotnot: Namnlistor till stöd för Wiendeklarationen 2003
måste vara HNN i Klintehamn tillhanda senast 5 april.

Läs mer i Drugnews:
Mike Trace tvingas lämna FN-post
Wiendeklaration mot legalisering av droger

Etiketter:

Annonser