Avgörande strid om FN:s narkotikakonventioner

(Drugnews/SL-LL)
WIEN/STOCKHOLM/BRYSSEL En stor FN-konferens om ländernas kamp mot narkotika startade i Wien i tisdags. Den alltmer överskuggande frågan är dock om välorganiserade drogliberaler vid mötet lyckas underminera de gemensamma internationella narkotikakonventionerna. Drogrestriktiva krafter har samtidigt samlat över en miljon namn till försvar av avtalen.

Formellt är narkotikakommissionens möte 8-17 april i Wien en halvtidsutvärdering av den strategi som lades fast vid generalförsamlingens särskilda narkotikasession 1998 (Ungass). Hur har medlemsländerna lyckats leva upp till målen att till år 2008 väsentligen minska missbruk och tillgång av bl a cannabis, opiater och kokain?

Drogliberaler har bildat en “förbudsmotståndarinternational“ (Ligue internationale antiprohibitionniste, LIA) och tillsammans med Radikala partiet i Italien riktat ett upprop mot “FN:s misslyckade narkotikakrig“. Över 200 parlamentariker från flera länder har undertecknat och vill bland annat att narkotikakonventionerna (1961, 1971 och 1988) ses över.
”Om europeiska och andra regeringar inte de närmaste dagarna ingriper och officiellt lägger fram alternativa förslag, kommer mötet i april att enhälligt bekräfta sitt stöd till internationella konventioner som brännmärker avkriminalisering av innehav för eget bruk, minskning av hälsorisker genom utdelning under medicinsk kontroll av förbjudna ämnen, användning av cannabis för medicinska ändamål eller av kokablad som traditionell föda för tusenåriga civilisationer”, skriver några drogliberaler med italienske EU-parlamentarikern Marco Cappato i spetsen inför FN-mötet i bl a belgiska dagstidningen Le Soir.

De uppmanar till kamp mot FN:s “repressionsraseri“ och menar att den hotar en liberalare politik för riskminskning (”harm reduction”) som flera EU-länder bedriver med “realism och framgång“.
Drogliberalernas huvudargument är att trots flera decenniers restriktiv narkotikabekämpning så har missbruket ändå ökat. Och därför bör de konventioner, som utgör grunden i de flesta länders narkotikapolitik, revideras.

En som inte håller med är MaLou Lindholm, f d EU-parlamentariker och nu kampanjgeneral för den globala namninsamlingen till stöd för FN-konventionerna.
“Det är ju inte de restriktiva konventionerna det är fel på när missbruket ökar, utan ansvaret ligger ju hos de politiker och regeringar som istället försöker kringgå dem“, säger hon till Drugnews.
Hon nämner exempelvis Tyskland, Portugal, Belgien och Holland som liberaliserat delar av sin drogpolitik i strid med konventionerna.

Nu är MaLou LIndholm på väg till Wien och ska tillsammans med några ungdomar från olika länder lämna över listor med över en miljon namn från enskilda och organisationer till försvar för konventionerna.
“Sunt förnuft säger att man inte kan minska problemen genom att göra narkotika mer lättillgängligt. Så resonerar föräldrar och anhöriga världen över!“

Men drogliberalerna är inte uträknade på förhand, tror hon.
“De är inte många, men välorganiserade, inflytelserika och har starka finansiärer. De vänder sig särskilt till politiker och medier, och målet för dem nu är att finna regeringar som kan väcka frågan på mötet att se över de gemensamma narkotikakonventionerna. Vi måste se till att de inte lyckas!“

• In ni det sista pågår nu striden mellan de olika narkotikalinjerna. De restriktiva samlar svenska riksdagsledamöters underskrifter för att tillsammans med uttalande från bl a Litauens parlament slå vakt om FN-konventionerna.
Samtidigt har mer liberala resolutioner antagits i parlamenten i Kanada, Colombia och Grekland.

Och EU-parlamentet ska på tisdag-onsdag debattera och ta ställning till ett betänkande som ifrågasätter konventionerna och vill se en liberalisering av bl a cannabislagar. En av de svenska EU-parlamentariker som försöker samla röster emot ett sådant yttrande är folkpartisten Olle Schmidt.
“Jag har blivit kallad EU-parlamentets Don Quijote och att jag för en kamp mot väderkvarnar. Men det är min fulla övertygelse att vi måste visa en enad front i knarkfrågan“, säger han.

Läs mer i Drugnews:
“Nej, vi vill inte att narkotika legaliseras!“
Bakslag för svensk narkotikalinje i EU
Två liberaler på varsin sida i narkotikadebatten
Femtekolonnaren Trace ber om ursäkt
Legaliseringsstrategin av droger lagd i Bryssel
Wiendeklaration mot legalisering av droger

Etiketter:

Annonser