Ökat stöd för narkotikaavtalen efter FN-möte

(uppdat 17:25) (Drugnews/SL)
WIEN Drogliberalerna har misslyckats med att underminera FN:s narkotikakonventioner under konferensen i Wien . Inget lands regering väckte ens frågan. “De restriktiva vann denna gång“, erkänner drogliberalen Marco Cappato för Drugnews utsände.

I ett uttalande som antogs vid Narkotikakommissionens 46:s sessions sista dag sägs att länderna är “allvarligt oroade“ av legaliseringsivrar nas taktik och aktiviteter för idag olagliga droger. Samtidigt uppmanas länderna i utvärdering i halvtid att öka ansträngningarna att förverkliga den strategi som antogs vid generalförsamlingens särskilda narkotikasession 1998 (Ungass) om att väsentlig minska narkotikaproduktion och missbruk med målet en drogfri värld 2008.

Men många ser det som ett orealistiskt mål:
“FN har misslyckats och inget tyder på att man ens är på väg. Att dessutom inget land vågade föreslås liberalisering av konventionerna är en skam. Exempelvis för att använda medicinering med heroin eller låta enskilda länder tillåta cannabis“, säger till Marco Cappato, en av Europas mest kända drogliberaler som är EU-parlamentariker för italienska Radikala partiet.
Han tänker inte vänta till nästa stora session om fem år med att på nytt försöka väcka frågan om att legalisera av vissa droger.

Flera ideella organisationer har varit aktiva under det tio dagar långa FN-mötet. Både liberala och restriktiva krafter verkar ense om att knarkmaffiorna blivit starkare och länder mer hjälplösa mot att lösa narkotikaproblemen.
Även om flera kritiker menar att FN:s narkotikakrig har misslyckats så hävdar Antonio Costa, chef för FN:s narkotikakontrollorgan UNODC, att odling av opium respektive koka betydligt minskat i Sydostasien och Anderna och att en nedgång av missbruk av dessa droger har skett i Västvärlden. Dock tillstå han att opiumproduktionen åter ökar i Afghanistan efter talibanernas fall. FN-mötet ansåg därför att situationen där kräver extra internationell hjälp, något som också – annars ovanligt att enskilt land namnges – nämns i slutdokumentet.

Den omtvistade drogen cannabis – som Sverige varnade särskilt för i både tal och en ny forskarrapport – utpekas som mest spridda illegala drog.
“Samtidigt håller syntetiska droger håller på att bli folkets fiende nummer ett. Situationen har blivit mer komplex – tidigare sågs var fattiga länder som producentländer av narkotika och den rika världen konsumenter. Idag finns missbruk idag överallt – även i utvecklingsländer – och syntetiska droger tillverkas i Västeuropa”, sade Antonio Costa (bild)som på presskonferensen pekade på behovet av globalt samarbete.

Oro fanns före konferensen att drogliberaler skulle lyckas förmå regeringar att föreslå översyn av FN:s narkotikakonventioner, bas i flera länders narkotikapolitik.
“Glädjande nog har man tvärtom slutit upp mer kring konventionerna“, säger MaLou Lindholm, f.d. EU-parlamentariker och kampanjgeneral för en namninsamling till stöd för FN:s narkotikakontroll.
I måndags lämnade hon och sju ungdomar över 1,3 miljoner insamlade underskrifter från enskilda och organisationer i över 60 länder (inklusive 309 parlamentariker) i ett uppmärksammat avbrott i FN-mötets sessionssal.

Och – även om det nog satt långt inne från länder med en mer uppgiven drogpolitik – så har nu dryga 70-talet ministrar och representanter från 150-tal länder på det av säkerhetsfolk välbevakade mötet slutit upp bakom konventionerna. Tyska representanten Marion Caspers-Merk (bild)sade i sitt tal att hon tolkar det som att harm reduction (hon avsåg landets omdiskuterade sprutrum) ryms i konventionerna.
Fler länder är nu dessutom på väg att ansluta sig till konventionerna. Bl a Nordkorea och Kambodja, särskilt den senare har haft problem med transitsmuggling av droger, berättade Antonia Costa.

Etiketter:

Annonser