Fler gravida dricker alkohol

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM En av tre kvinnor i Storstockholm dricker alkohol någon gång under graviditeten. 17 procent av dem som skrivs in vid mödravårdscentraler dricker så mycket att de betecknas som riskkonsumenter. “Oroande utveckling“, mödravården måste bättre stödja gravida att helt avstå alkohol, menar tre forskare i en rapport.

I takt med en ökad alkoholkonsumtion i landet så fortsätter även oroväckande många kvinnor att dricka under graviditeten. De utsätter därmed fostret för allvarliga hälsorisker.

Det finns ingen generell “säker nivå“ på hur mycket alkohol en gravid kvinna kan dricka utan att skada fostret. De individuella skillnaderna är stora. Man vet att fostret får samma alkoholhalt i blodet som mamman, men barnet är känsligare. Även om det sannolikt krävs stort alkoholintag för allvarligare fosterskador (ex fetalt alkoholsyndrom – bl a hämmad växt, hjärnskador), så finns klara samband.
Missfall, för tidig födsel, intellektuella svårigheter och koncentrationsproblem är andra problem som kan drabba fostret.

“Den enda rimliga rekommendationen är att alkohol och graviditet inte hör ihop“, skriver barnmorskan Mona Göransson och överläkarna Åsa Magnusson och Markus Heilig i en debattartikel i Dagens Nyheter.
De har lämnat in en rapport till socialdepartementets alkoholkommitté.

De menar att en av förklaringarna till att fler gravida dricker är allmänt större alkoholkonsumtion, endast fem procent av de gravida är nykterister vid första kontakten med mödravården. Förstföderskorna blir också allt äldre, och flera barnmorskor är osäkra på hur de ska ta upp alkoholfrågan med patienterna.

Även resursneddragningar inom mödravården tror barnmorskan Mona Göransson, som håller på att doktorera på problemet, kan ha bidragit.

Läs mer i Drugnews:
Tre av tio dricker alkohol under graviditeten

Etiketter:

Annonser