Färre skolelever testar narkotika

STOCKHOLM För andra året i rad minskar andelen skolelever i nian som uppger att de prövat narkotika. Sju procent svarade i våras på CAN:s enkät att de någon gång prövat knark. Regeringens narkotikasamordnare Björn Fries vågar nu tala om ett trendbrott. Även tobaksrökning minskar markant.

”Det är glädjande siffror. Nu gäller det att stärka den trenden”, säger Fries till SR Ekot.

Han får medhåll av Riksförbundet narkotikafritt samhälle:
”Nu gäller det för politiker och andra att ta vara på att ungdomar säger nej till narkotika. Så att man inte korsar armarna och slår sig till ro”, säger förbundssekreterare Per Johansson på RNS till Drugnews.

Sedan 1971 har Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning mätt ungdomars drogvanor. I slutet av 1980-talet uppgav bara tre, fyra procent att de prövat narkotika. Men kurvorna steg sedan tre gånger under 1990-talet.
Nya trender i ungdomskulturen, nedskärningar inom vård och skola, och narkotikafrågans nedprioritering bland politiker anses ha bidragit till uppgången.

Nu verkar dock skolelever i grundskolan pröva droger i mindre omfattning än tidigare. Från över tio procent av eleverna i nian för några år sedan svarade åtta procent i fjol och sju procent i år av de cirka 6 000 elever årligen CAN frågar att de någon gång använt narkotika.
Även alkohol verkar vara mindre inne än tidigare. Däremot är statistiken över drogvanor bland de värnpliktsmönstrande 18-åringarna fortsatt oroande. 18 procent av dem uppgav i fjol att de någon gång prövat narkotika. Tre gånger högre än för tio år sedan.

• Även andelen tobaksrökare har minskat avsevärt bland eleverna i nian, enligt CAN:s preliminära skolenkät. Ifjol uppgav 25 procent av de 15-16-åriga pojkarna att de rökte jämfört med 20 procent i år. Bland flickorna sjönk andelen rökare från 34 till 30 procent. (Nedbrytning i kategorier har ännu inte hunnit göras, och innefattar därför både daglig- och tillfällighetsrökare).

Snusande – dagligen eller ibland – minskade i enkäterna från 25 till 24 procent bland pojkarna, medan det ökade en procentenhet bland flickorna till sex procent i år.

Läs mer i Drugnews:
Uppåtgående drogtrend bland unga bruten

Etiketter:

Annonser