Nykteristernas kongress mot EU:s alkoholflod

(Drugnews/Sven Liljesson)
JÖNKÖPING Tre av nykterhetsrörelsens förbund inleder på måndag sina kongresser på Elmiamässan i Jönköping. Detta i en tid då supandet ökar, reklamförbudet fallit och EU:s alkoholflod och regler hotar de sista restriktionerna. “Regeringen måste ta strid och sluta hyckla“, säger Sofia Modigh, avgående vice ordförande i IOGT-NTO, till Drugnews.

Det är IOGT-NTO och dess ungdoms- och juniorförbund som under veckan ska välja nya styrelser och anta program för bl a hur den negativa medlemsutvecklingen ska vändas och alkoholtrycket minska.

Alkoholkonsumtionen i landet är nu lika hög som när nykterhetsrörelsen bildades i slutet av 1800-talet. Särskilt efter EU-inträdet har den gått upp och är nu cirka tio liter ren sprit (100 volymprocent) per svensk över 15 år. De flesta alkoholmonopol har försvunnit och även Systembolaget hotas alltmer av ökad smuggling och privatimport från EU-länder med lägre alkoholskatter.

“Men det är snarare ett samhällets misslyckande än nykterhetsrörelsens fel. Vi är aktiva alkoholpolitisk, bygger nätverk med ickenykterister och har ett brett förebyggande och socialt arbete – nu senast med en telefonjour om alkoholproblem“, säger Sofia Modigh (bild) – numer alkohol- och narkotikapolitisk ansvarig i IOGT-NTO.
Förbundet ser särskilt försvaret av höga alkoholskatter, begränsa eller helst få bort reklamen och skärpa kommunernas tillsyn av utskänkningsställen och folkölssäljare som viktiga instrument.

Sofia Modigh hoppas att folkhälsominister Morgan Johansson, inbjuden talare på tisdag, ska ta bladet från mun.
“Regeringen har länge hävdat att avveckling av alkoholrestriktionerna ska ske med kompensatoriska åtgärder. Men tvärtom fortsätter alkoholkonsumtionen och skadorna öka med raketfart“, säger hon.

Hon anser att regeringen bör förbättra samordningen om alkoholfrågor, tydligare försvara höga alkoholskatter och aktivare arbeta för en restriktiv alkoholpolitik inom EU.
“Skulle andra EU-länder höja sina alkoholskatter så skulle trycket minska på Sverige. Flera länder i Sydeuropa har börjat se kopplingen till folkhälsan, infört restriktioner och lyckas sänka alkoholkonsumtionen“, säger Sofia Modigh.

Omkring ett tusen personer tros komma till nykteristernas kongresser i på det stora mässområdet mellan Jönköping och Huskvarna. Förutom rena förhandlingar så finns ett brett program med öppna seminarier, debatter, musikunderhållning, nattcafé, idrottsturneringar och utflykter.
Sven-Olov Carlsson väntas återväljas som nykterhetsbas i IOGT-NTO. I Juniorerna är Carina Eriksson från Västerbotten valberedningens förslag till ordförande efter avgående Eva Blomkvist. I Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, är det mer oklart sedan förbundsordförande Morgan Öberg meddelat att han inte vill fortsätta och det förekommer spränglistor.

Läs mer i Drugnews:
020-808080 nytt nummer om alkoholproblem
Hovrätt: “spritinförselförbud strider mot EG-rätt“

Etiketter:

Annonser