Polisen: “unga kriminella får inte tillräcklig vård“

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Polisens rånkommission kritiserar socialtjänsten i Rinkeby att agera för långsamt för att ge ungdomar vård. En 16-årig pojke med drogproblem har gripits för fyra rån i sommar, utan att få stöd.

I söndags knivskar pojken en jämnårig och tog hans mobiltelefon och knivhotade senare en 28-åring i Rissne centrum. Den unge personrånaren kommer från forna Jugoslavien och bedöms ha tagits skada av kriget. Han har nu anhållits.

“Den här killen är i stort behov av vård. Vid varje gripande har han vädjat om hjälp och begärt att få bli inlåst. Då särskilda skäl inte har funnits för häktning har 16-åringen, enligt socialtjänstlagen, överlämnats till socialförvaltningen. Utan att åtgärder har vidtagits“, säger inspektör Krister Ek vid rånkommissionen, till Dagens Nyheter.

Polisen har återkommande skarpt kritiserat socialtjänsten i stockholmsförorten för att unga som begått brott och gripits, istället för att erbjudas sociala insatser snart varit ute på gatan igen. Rånkommissionens chef Anders Göransson anser att socialtjänsten har alltför långsam beslutsgång. Han har föreslagit att två socialsekreterare placeras hos polisen för att öka beslutstakten. Hittills har dock inte myndigheterna kunnat enas om vem som ska betala.

Verksamhetschefen för socialtjänsten i Rinkeby, Sakir Demirel, ifrågasätter polisens uppgifter om återkommande kontakter angående 16-åringen. Han vidstyrker samarbetssvårigheter, men anser att det är rånkommissionens samarbetsvilja som brister.

• Omkring 140 ungdomar, 13-20 år, ingår för närvarande i olika behandlingsprogram i Rinkeby. Köerna är stundtals långa efter beslut om LVU, vanligaste formen av tvångsvård av unga. Elva poliser arbetar idag för att stävja ungdomsbrott i Västerort. I genomsnitt sker ett personrån per dag. Uppklaringsprocenten har ökat från tidigare 7-12 procent till nu 35-40 procent. Flera av personrånen har utförts under inverkan av drogen Rohypnol som missbrukas mycket i flera gäng.

Läs mer i Drugnews:
Socialtjänst kritiseras efter ung heroinist död

Etiketter:

Annonser