Liberia – svält och drogade barnsoldater

(Drugnews/SL)
MONROVIA Det av inbördeskrig härjade Liberia må nu ha sluppit sin despotiske president Charles Taylor. Men hur ska framtiden för det västafrikanska landet organiseras, drogpåverkade barnsoldater avrustas och förnödenheter ordnas för en befolkning som tvingas äta gräs?

Bristen på förnödenheter är skriande. På onsdagen flög två fraktplan ner från FN:s centrallager i Köpenhamn med medicinutrustning, vattentankar och nödproviant.

I läger trängs idag tusentals flyktingar och barn äter gräs och rötter mot hungern. Inte bara den belägrade huvudstaden Monrovia har brist på det mesta, utan en stor del av hela landet och dess 3,3 miljoner invånare lider. Situationen där liknar ingen annan, säger Unicefs chef för katastrofinsatser, Nils Arne Kastberg, till Dagens Nyheter.

Hjälparbetare och massmedier rapporterar om risk för svältkatastrof och epidemier. Barnsoldater har utnyttjats i det mångåriga inbördeskriget mellan olika löst komponerade grupper. Tiotusentals barn – själva psykiskt och fysiskt skadade av kriget – söker respekt och begår brott med stor tillgång till vapen och droger.
“Först drogerna, sedan kulorna och sedan striden“, skriver Guardian i ett frontreportage om rutinerna för bataljonen Jungle Fire. Barnsoldater på en diet av marijuana och crack.

I måndags lämnade Charles Taylor (själv tidigare rebelledare och kuppmakare) – pressad av rebeller, USA-ultimatum och anklagelser från Sierra Leone om krigsförbrytelser – över makten till vicepresidenten Moses Blah. Han har erbjudits en asyltillvaro i en lyxfastighet i Nigeria. Liberias hårt prövade befolkning och omvärlden hoppas på fred. Men skepsisen är stor. Rebellstyrkor har redan gjort nya militära framstötar för att förvissa sig om inflytande i en tillfällig regering. Och strider rapporteras från flera platser i landet.

Fredsbevarande FN-soldater, Unicef och frivilligorganisationer har ett svårt uppdrag. En ljusning ses dock i en strävan bland Liberias grannländer att hjälpa till och ta gemensamt ansvar för Afrikas problem. Man vill inte se ett nytt Somalia – med permanent tillstånd av styrande kaos, stridande klaner och beväpnade khattuggande tonåringsgäng.

Taylor själv utesluter inte en återkomst och fortsatt strid om regionens diamanter och makt.
“Om Gud vill så kommer jag tillbaka“, hotade han vid avskedsceremonin i måndags.

Etiketter:

Annonser