Anders Milton ska samordna psykvården

2003-10-09 16:00 (Drugnews/SL)STOCKHOLM Regeringen utsåg på torsdagen Röda Korsets ordförande Anders Milton (bild) till nationell samordnare för psykiatrivården. Förväntningarna på honom är stora – att bl a föreslå förbättringar för att förhindra vansinnesdåd, få psykvården mer tillgänglig och undvika att utsatta med både psykiska störningar och drogproblematik inte hamnar mellan stolarna.

“Anders Milton ska under tre år arbeta i nära dialog med regeringenoch ge fortlöpande förslag till förbättringar och utveckling av denpsykiatriska vården i Sverige“, sade i en kommentar socialminister Lars Engqvist som på torsdagen presenterade den nya samordnaren.
Socialministern har fått ta emot mycket kritik efter den senaste tidens flera tragiska våldsdåd utförda av förvirrade personer och haveri inom psykiatrin, senaste i en riksdagsdebatt i måndags. Där efterlystes både resurser och skärpt tvångslagstiftning.

“Ett intressant uppdrag att se hur vi kan förbättra och ge psykiskt sjuka den bästa vården. Men man måste utgå från den enskilde patienten“, sade Anders Milton efteråt i radions Studio Ett.

Han ska bl a se över hur samordning mellan landsting och kommuner kan förbättras, behovet av mer vårdplatser, nya vårdformer mellan öppen- och tvångsvård, resurser (och hur de används idag) och lagförändringar. Och vem som ska vara huvudman för psykiatrin i framtiden.
Milton ska leda ett kansli med ett tiotal personer knutet till socialdepartementet – ungefär som narkotikasamordaren Björn Fries mobiliseringsgrupp. Han tillträder om en vecka.

Anders Milton är själv medicine doktor och har bakgrund som bl a direktör på Läkarförbundet, styrelseordförande i Världsläkarförbundet, och ordförande i Saco och Röda Korset.

Läs mer i Drugnews:
Hård kritik i riksdagen mot psykiatrivården
Sluten psykvård efter mord vid tunnelbana
Efter våldsdåd vill regeringen granska psykiatrin
• krönika/ “Om ministermord, våldsverkare och allas säkerhet“

Etiketter:

Annonser