Strid om distansimport av alkohol trappas upp

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Svensk alkoholpolitik och reglerna för privatimport kritiseras åter av EU-kommissionen. I ett brev till folkhälsominister Morgan Johansson kräver EU att vid distanshandel ska man slippa den krångligare vägen via Systembolaget. Men regeringen ger sig inte frivilligt.

“Vi kommer att säga att vi vill hålla fast vid den linje vi har haft tidigare. Framförallt i en situation när alkoholkonsumtionen ökar så mycket som den har gjort de senaste åren så är det än mindre motiverat att göra de förändringar som EU-kommissionen kräver“, säger Morgan Johansson till SR Ekot.

Och hans svar på tisdagens brev från EU kan komma att trappa upp striden. Redan tidigare har EU-kommissionären Frits Bolkestein sagt att de svenska reglerna utgör handelshinder när enskilda som förvärvar alkohol utomlands och vill få den hemtransporterad av oberoende mellanhand måste gå via Systembolaget.

Regeringens argument för nuvarande regler är att Systembolaget är en rättvis importör, ålderskontroller av köparen garanteras liksom att svenska skatter på dryckerna inbringas. EU-kommissionen menar dock att andra länder utan monopol har lyckats lösa detta. Och att Systembolaget är en långsam, dyr och krånglig leverantör för privatimportörer.

Men svenska regeringen som försöker värna den restriktiva alkoholpolitikens allt färre bastioner tänker inte ge sig, utan är beredd att föra frågan till EG-domstolen.

Läs mer i Drugnews:
Näthandelsförbud för alkohol till EG-domstol?
Nytt EU-angrepp mot Systembolagets monopol

Etiketter:

Annonser