Knarkrelaterad hiv-epidemi hotar i nya EU-länder

(Drugnews/SL)
BRYSSEL/LISSABON De nya EU-länderna Estland och Lettland riskerar att drabbas av en snabbt växande hiv-epidemin, varnar EU:s narkotikacentrum i sin årsrapport. Smittspridningen är stor bland sprutnarkomaner. Samtidigt fortsätter narkotikamissbruket i EU att stiga, men Sverige ligger långt ner i statistiken.

Vissa länder i Östeuropa ”riskerar att drabbas av den snabbaste hiv-epidemin i världen” skriver EU:s narkotikacentrum, ECNN, i rapporten som presenterades på onsdagen.
De två baltiska staterna Estland och Lettland namnges och där sker hiv-spridning i “alarmerande takt“ bland sprutnarkomaner. Enligt statistik från 2001 var 41 procent av sprutnarkomanerna i estniska huvudstaden Tallinn smittade. Nya hiv-fall bland missbrukarna samma år ökade med 282 procent i Estland och 67 procent i Lettland.

Den snabba hiv-spridningen på andra sidan Östersjön bedömer ECNN kan bero på ökad tillgång på heroin under 1990-talet och låg riskmedvetenhet bland narkomanerna.
I de flesta andra central- och Östeuropeiska länder är dock andelen hivsmittade narkomaner lägre än en procent, vilket är mindre än i EU (från en procent i Finland till 34 procent i Spanien). I tredje baltiska landet Litauen är andelen hivsmittade under fem procent.
ECNN anser att folkhälsoåtgärder måste stärkas för att undvika att hiv-epidemier sprids till den övriga befolkningen.

När EU utvidgas österut från nästa år och gränsbevakningen minskar finns en oro hos allmänheten för ökad narkotikasmuggling, missbruk och spridning av infektionssjukdomar. ECNN:s chef Georges Estievenart menar att farhågorna måste tas på allvar, men att utvidgningen samtidigt ger nya möjligheter för närmare samarbete och att stärka narkotikabekämpningen i Europa.

De flesta ansökar- och kandidatländer har skärpt sina narkotikalagar, samtidigt som vissa länder i Västeuropa snarare har liberaliserat dem. I nio länder (Bulgarien, Cypern, Litauen, Malta, Polen, Rumänien, Slovakien, Turkiet och Ungern) ses innehav av en liten mängd narkotika som ett allvarligt brott, medan det anses lindrigare i Estland, Lettland och Tjeckien. I tre länder – Cypern, Malta och Turkiet – är själva konsumtionen kriminaliserad såsom i Sverige (för Malta gäller det bara opiater).

Narkotikasituationen i EU och Norge har inte drastiskt förändrats sedan förra rapporten. Men tendensen tycks vara att narkotikamissbruket fortfarande ökar. Särskilt bekymmersamt anser ECNN det är att långtidsmissbruket inte minskar. Centret uppskattar att det finns 1-1,5 miljoner grava missbrukare i regionen. Även om jämförelser är svåra att göra så utpekas åtta länder, däribland Sverige, där det “problematiska missbruket“ ökar.
Det senaste decenniet inrapporteras årligen mellan 7000 – 9000 narkotikarelaterade dödsfall i EU och Norge. “Trenden är uppåtgående“, de flesta offren är mellan 20 och 30 år, och opiater som heroin är inblandat i över 80 procent av dödsfallen, rapporterar ECNN.

Cannabis är den vanligaste illegala drogen, men skillnaderna är stora inom unionen. I Storbritannien och Frankrike har var femte i åldrarna 15-34 år använt cannabis senaste året, medan bara en av hundra i Sverige.Psykoaktiva ämnet THC har efter växtföräldring stigit och är nu ofta kring 5-10 procent för både hasch och marijuana och i vissa sorter upp till 30 procent. “Detta inger oro för folkhälsan“, skriver ECNN. Bland ungdomar under 20 år på behandlingscenter (cirka tio procent av samtliga klienter) anger över hälften att cannabis är deras huvudsakliga problemdrog.

EU är ett nyckelområde för produktion och missbruk av syntetiska droger som amfetamin och ecstasy. Och en ny tendens som noterats är att kokain tycks öka i Europas storstäder. Priserna har i missbrukarledet legat still eller sjunkit, utom i Norge.

• ECNN:s årsrapport och pressmeddelanden.Vid en konferens i slutet av oktober i Malaga ska ECNN lansera en genomgång av nya strategier inriktade på drogmissbruk bland utsatta ungdomar.

Läs mer i Drugnews:
Svensk i ledning för EU:s narkotikacenter
• “Samordna EU:s kamp mot narkotika“
”Narkotikatrycket ökar vid EU-utvidgningen”

Etiketter:

Annonser