Polis maktlös inför näthandel med droger

(Drugnews/SL)
BROMÖLLA Ett företag i Skåne säljer ostraffat ett 50-tal syntetiska droger via Internet. Några av substanserna har liknande effekter och kemiska konstruktioner som bl a ecstasy, amfetamin, LSD. Men de är inte ännu narkotikaklassade och polisen som fått in tips om försäljningen kan därför inget göra.

“Det finns ju inget brott“, säger Anders Gustafsson på Malmöpolisens narkotikaenhet till Sydsvenska Dagbladet.

Bakom företaget är en man från Bromölla. Han har tidigare dömts för att ha sålt cannabis och svampsporter via Internet. Bakom företaget döljer sig i sin tur ett 40-tal bolag med samma personer i styrelserna, enligt SDS.

Kunskapen om preparaten som säljs anses låg och utan underlag kan man inget göra menar Bertil Pettersson på Folkhälsoinstitutet som bevakar nya substansers farlighet. Bland annat för EU:s drogcenter.
En av substanserna som sålts av skånska företaget är DXM (dextrometorfan) som har opiatliknande effekter.

I somras avled en 23-årig man nära Nyköping efter att ha tagit en överdos DXM. Att narkotikaklassa ett preparat kan ta lång tid trots att både Läkemedelsverket och Folkhälsoinstitutet vill stoppa handeln med preparatet.

• I somras varnade Rikspoliskriminalen och regeringens Mobiliseringsgrupp mot narkotika i en rapport för att drogreklam och knarkhandel via Internet ökar. “Omfattningen är enorm“, sade experten Walter Kegö till Svenska Dagbladet.

Läs mer i Drugnews:
Ung man kan ha avlidit av ny drog

Etiketter:

Annonser