Unga nyktra européer skjutsade hem kompisar

(Drugnews/LL)
BRYSSEL En aktion mot rattfylleri genomfördes i helgen i nöjessvängen i Belgien, Frankrike, Holland och Luxemburg. Unga nyktra “ansvarsfulla förare“ fanns med på diskoteken och skjutsade sedan hem sina mer beskänkta kompisar.

Det måste vara något nytt och spännande att döma avuppmärksamheten i medierna, detta med att man inte kör när man har druckit.
I 45 belgiska diskotek fanns 200 nyktra förare på plats och drack ingen alkohol hela långa natten. Sedan skjutsade de hem omkring 5 000 festande kompisar vilka också fick promillehalten uppmätt vid utgångarna. Ändå var det 12 procent som tänkte sätta sig bakom ratten med för mycket alkohol i kroppen (0,5 alkoholpromille är rattfyllerigräns i Belgien).

Man kallar dem ”Responsible Young Drivers” och de känns igen på ett blått armband. Enligt fältrapporterna hände det dock att band lämnades in med kommentarer av typ ”Nä, nu vill jag supa till…”
För att få uppmärksamhet kring initiativet arrangerades promilletest vidutgångarna även bland dem som inte tänkte köra, och som rekord uppmättes 4,72 promille.

Aktionerna stöddes av EU och genomfördes samtidigt också i Frankrike,Luxemburg och Holland. Att den sammanföll med övergången till vintertid var ingen tillfällighet – denna extra långa natt brukar vara särskilt olycksdrabbad.

Etiketter:

Annonser