Många ljus tändes för knarkets offer

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Ljus tändes på torsdagskvällen i landet till minne för narkotikans offer. “Att tända ljus är att visa att vi inte ger upp och att vi tänker på dem som kämpar för att komma ur sitt missbruk“, sade Teresia Pedersen, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, vid en minnesstund på Sergels torg i Stockholm.

Bara i kvarteren kring “Plattan“ – där många ljus flämtade i mörkret – har över tusen personer har avlidit i överdoser under åren. Och till följd av ökat missbruk och bristande vård avlider allt fler missbrukare i landet – nu omkring 350 personer om året.

Gun Nordin från Riksförbundet narkotikafritt samhälle kritiserade regeringens narkotikasamordnare Björn Fries för hans sprututbytesförslag samtidigt som tillgång, missbruk och dödsoffer ökar.
“Det är förbjudet att knarka och då ska inte staten förse missbrukaren med ett brottsverktyg. Det är en stor skam att statsminister Göran Persson och regeringen förhållit sig passiva sedan början av 1990-talet, trots larmrapporter“, sade hon.

IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson sade att alkohol- och narkotikamissbruk hänger ihop och att den stigande alkoholkonsumtionen sannolikt även för med sig ett ökat narkotikamissbruk.
Gunilla Persson, förbundsordförande i Föräldraföreningen mot narkotika, hoppades att statsministerns vallöfte om en extra halv miljard till missbrukarvård och drogbekämpning infrias. Sedan bjöd hon till en tyst minut för minnet av drogernas offer.
Även representanter för Kriminellas revansch i samhället och Sveriges invandrare mot narkotika talade.

Det är fjärde året i rad som manifestationer hålls för knarkets offer och anhöriga och för en restriktiv narkotikapolitik. I år tändes ljus på ett 20-tal orter i landet på torsdagen.
Fackeltåg anordnas dessutom på lördag i Vänersborg och nästa vecka i Linköping.

Etiketter:

Annonser