Krav på ett rökfritt Europa ökar

BRYSSEL Kraven på ett allmänt rökförbud ökar inom EU – något som ansvarige kommissionären David Byrnes föreslagit. “Ett Europa utan rökning på offentliga platser är den enda lösningen“, anser EU-parlamentarikern Catherine Stihler i och ansluter sig till Byrnes förslag. Varje år dör en halv miljon människor i EU i tobaksrelaterade sjukdomar.

I en kommentar publicerad på ledarplats i The Parliament
Magazine
påminner Catherine Stihler, labourledamot från Skottland, om att en halv miljon EU-medborgare årligen dör genom tobaksrökning och att 80 – 85 procent av alla lungcancerfall är tobaksrelaterade.

Som vidare framgår av European Lung White Book, utgiven av European Respiratory Society och European Lung Foundation, dör en person var nionde sekund av rökningsrelaterade sjukdomar.

I dagsläget, skriver Stihler, är bara 50 procent av arbetsplatserna rökfria.
Men om alla vore det antas var sjunde rökare försöka sluta.
Som ett exempel för Europa – framhåller ledamoten av Utskottet för miljö,
folkhälsa och konsumentfrågor – staden New York.

Där infördes rökförbud på offentliga platser för några månader sedan infördes utan att, som hon skriver, den förutspådda ekonomiska katastrofen inträffade. Den själv rökfria Stihler berättar om när hon nyligen hälsade på i denna storstad för att springa maraton och åt middag på en restaurang med några rökande vänner. De gick helt enkelt ut på gatan för att dra sina bloss, men ändå tyckte det var en god idé.
Nu avser Irland – kommissionären Byrnes hemland – införa samma system från årsskiftet.

“Jag hoppas att vi nästa årtionde får se ett rökfritt Europa“, avslutar Catherine Stihler sin artikel.

• En föraning om väntande svårigheter med tobaksbegränsningar på kontinenten fick nyligen Drugnews korrespondent. Plats: ett kafé på Bryssels största järnvägsstation. På väggen en skylt med en överkorsad cigarett. En man vid bordet intill frågar om eld.
Er utsände pekar på skylten.
”Det är inget att bry sej om. Man måste väl få leva!”, säger mannen.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser