“Ramavtal trendbrott i EU:s narkotikapolitik“

BRYSSEL/STOCKHOLM Svenska reaktioner på rambeslutet om gemensamma minimistraff i EU för all narkotikahandel är försiktigt optimistiska. “Beslutet är definitivt ett steg i rätt riktning, men det är för tidigt att ropa hej!”, säger EU-parlamentarikern Olle Schmidt (fp).

“Tyvärr finns fortfarande undantag kvar för t ex eget personligt bruk. I praktiken innebär detta att holländarna kommer att kunna behålla sina coffee shops“, fortsätter Schmidt som i unionens parlament stridit för en mer restriktiv narkotikapolitik.

Han anser att svenske justitieministern Thomas Bodström kan vara nöjd, men inte luta sig tillbaka, efter överenskommelsen som antogs förra veckan efter två års infekterad debatt. Det var just Hollands krav på ett undantag för mindre överlåtelser som varit en stötesten.
Bodström såg ramavtalet som första steget mot en stängning av de hundratals s.k. coffeshop-butiker som med myndigheternas goda minne bl a säljer mindre mängder cannabis till kunder. Detta trots att det egentligen strider mot holländsk lag.

Men Hollands justitieminister tolkar ramavtalet som att coffeshops-butikerna kan fortsätta verksamheten. Med nya begränsningar att endast sälja “lätta droger“ till holländska medborgare med id-kort.

“Det är fortfarande fel signaler som sänds ut till Europas ungdomar när vem som helst kan köpa fem gram cannabis på en ”coffee shop”, säger Olle Schmidt och uppmanar till fortsatt strävan efter nolltolerans mot narkotika.

Andra bedömare ser avtalet som en seger för svenska restriktiva linjen.
“Det vi bevittnade var inget mindre än ett trendbrott i europeisk narkotikapolitik“ skrev Aftonbladet på ledarplats dagen efter beslutet.
Tidningen påminner om att det ännu oklara holländska undantaget inte förtar huvudintrycket av beslutet.

“Bakom oss har vi ett årtionde då haschlobbyn, en märklig och ohelig allians mellan flumvänster, libertarianer och den mäktiga tobaksindustrin, sakta men säkert liberaliserat Europas inställning till narkotika. Allt fler europeiska stater har talat om att lätta på lagstiftningen. Holland har gått före och många har mer eller mindre tagit för givet att andra länder förr eller senare skulle följa efter.
Nu blir det inte så“, konstaterar Aftonbladet.

• Ramavtalet innebär i korthet gemensamma minimistraff mot all narkotikahandel. Den som inom EU i framtiden säljer narkotika – även mindre mängder – riskerar att dömas till mellan ett och tre års fängelse. Vid större kvantiteter fem till tio års fängelse. EU-kommissionen ska även följa upp och se till att medlemsländerna följer sina egna narkotikastrafflagar.
Avtalet reglerar dock vare sig innehav för s.k. eget bruk eller konsumtion av narkotika.

Etiketter:

Annonser